Mitä pakkaan mukaan matkaripulin varalle?
Ripuli on matkailijan yleisin terveysongelma, joten erityisesti lämpimiin maihin matkustettaessa kannattaa varautua ripulin varalle. Matkaripulin ehkäisykeinoista tärkein on hyvä käsihygienia, mutta aina hyväkään hygienia ei riitä ja ripuli voi iskeä yllättäen.
Useimmiten ulkomailla saadun matkaripulin aiheuttaa ruoasta tai juomasta saatu bakteeri, yleisimmin kolibakteeri, myös kampylobakteerit, salmonella ja shigella aiheuttavat ripulitauteja. Viruksetkin, kuten norovirus, ovat verraten yleisiä ripulin aiheuttajia, sen sijaan alkueläinten aiheuttamat matkaripulit ovat melko harvinaisia. Matkaripulin varalle kannattaa pakata tarvittavat lääkkeet mukaan, jotta apu on lähellä tarpeen tullen.
Äkillisen ripulin tärkein hoito on lepo ja nestehoito, näin myös matkaripulin kohdalla. Kuumissa olosuhteissa riittävän nesteen nauttimisen rooli korostuu erityisesti. Pienissä erissä nautittu neste auttaa korjaamaan nestetasapainoa. Apteekista saatava ripulijuoma ORS (oral rehydration solution) sisältää elimistölle tärkeitä elektrolyyttejä. Ripulin takia ei tarvitse olla syömättä, vaan mahdollisimman normaali syöminen on suositeltavaa.
Matkaripulin oireita voi lievittää ripulilääkkeillä. Matkalle kannattaa ottaa mukaan apteekista saatavia itsehoitoripulilääkkeitä, kuten loperamidi tai Saccharomyces boulardii CNCM I-745. Loperamidi vähentää ripulin oireita ja sopii yli 12-vuotiaille silloin kuin ripuliin ei liity kuumetta tai verisiä ulosteita. Saccharomyces boulardii CNCM I-745 vähentää ripulin oireita ja vaikuttaa myös ripulin syyhyn estämällä matkaripulia aiheuttavien bakteerien toimintaa.
Matkailijan apu ripulin hoitoon:
- Precosa (Saccharomyces boulardii CNCM I-745)
- Elektrolyytti- ja nesteytystuotteet
- Loperamidi Itsehoitolääkkeet
Hiilitablettien käyttöä ei enää suositella.
Noin 20-60 % matkailijoista sairastuu matkaripuliin riippuen matkakohteesta ja matkailijan elintavoista. Tyypillisesti oireet alkavat äkillisesti ja niitä ovat vesimäinen ripuli, vatsakivut, pahoinvointi ja joskus kuume. Ripuli kestää yleensä 3-4 päivää, mutta saattaa joissakin tapauksissa kestää pidempäänkin. Jos ripuli on erittäin voimakasta, siihen liittyy korkea kuume tai verisiä ulosteita, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon.
Matkaripulin ehkäisyssä keskeistä on huolehtia hyvästä hygieniasta ja välttää riskialtista ruokaa ja juomaa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että juomavedeksi kelpaa vain pullotettu tai keitetty vesi, ja ruoka tulisi syödä kypsänä ja kuumana. Raa'at vihannekset ja hedelmät, jotka eivät ole itse kuorittuja, sekä katu- ja kojuruoka ovat erityisen riskialttiita.
Saccharomyces boulardii CNCM I-745 on tehokas apu matkaripuliin. Se on hiivalaji, joka toimii probioottina ja auttaa ylläpitämään suoliston tasapainoa. Saccharomyces boulardii sitoutuu suoliston patogeeneihin ja toksiineihin, estäen niiden haitalliset vaikutukset ja edistäen samalla suoliston normaalia toimintaa. Tämä valmiste on erityisen hyödyllinen matkailijoille, sillä se voi estää ripulin puhkeamisen ja lyhentää sen kestoa, mikä tekee matkasta mukavamman ja terveellisemmän.
Lähteet: Terveyskirjasto, Precosa