Jalkaterapeutti ohjeistaa - näin nujerrat kynsisienen

Kynsisieni tai kynsisilsa on verrattain yleinen vaiva ja yleisimmin sitä esiintyy vanhemmalla aikuisväestöllä – lapsilla kynsisieni on hyvin harvinainen. Jalkoihin tarttuvat silsasinet viihtyvät erityisen hyvin kosteassa ja lämpimässä ja tämän vuoksi kynsisienen voi saada helposti vaivakseen esimerkiksi uimahallikäynnillä. 

Silsa tarttuu useimmiten aina ensin ihoon ja jatkaa siitä matkaansa kynteen. Sieni- infektioita voikin parhaiten ehkäistä pitämällä huolta jalkaterien ja varsinkin varvasvälien ihon kunnosta sekä huolehtimalla kynttä ympäröivien uurteiden ja kynsivallin eheydestä. Kosteutta hyvin pois siirtävien sukkien käyttö, sekä jalkineiden riittävä tuuletus ja vaihtaminen ehkäisevät tehokkaasti sienten viihtymistä iholla tai kynsissä.

Kynsisieniä on erilaisia ja siten myös sienen aiheuttamat muutokset sekä esiintymistapa kynnessä vaihtelevat. Sieni voi olla kynnen päällä tai alla, joko osassa kynttä tai koko kynnen alueella. Useimmiten värimuutoksina nähdään joko valkoinen, ei paksuuntunut kynsilevy tai kellertävän mustajuovainen, erittäin paksuuntunut kynsilevy. 

Sieni on sanansa mukaisesti lahottaja ja usein kynnen rakenne ja laatu, sekä kasvu ja jopa haju muuttuvat. Kynnen alle muodostuu usein paljon sarveismassaa ja kynsi saattaa olla lyhyt, mutta paksu. Nämä muutokset rakenteessa aiheuttavat usein esteettisen harmin lisäksi kipuoireita kynsien painuessa jalkineeseen, sekä vaikeuttavat kynsien lyhentämistä kotoa löytyvillä välineillä.

Kuitenkaan aina paksuuntunut tai kellertävä kynsi ei ole sienen aikaansaannosta. Kynttä voi paksuntaa esimerkiksi ulkoinen, usein jalkineen aiheuttama paine kynteen. Myös erilaiset sairaudet tai verenkierron häiriöt saattavat vaikuttaa kynnen rakenteeseen. Epäselvissä tapauksissa kannattaakin hakeutua jalkaterapeutin vastaanotolle arvioimaan tilannetta. Jalkaterapeutin vastaanotolla kynnet voidaan myös ohentaa, jolloin niiden kotihoitokin on vaivattomampaa. Lisäksi jalkaterapeutti antaa opastusta erilaisten hoitomuotojen valinnassa.

Kynsisienen hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain, jo heti silloin kun sitä on havaittu vasta muutamassa kynnessä. Paikallishoitovalmisteiden teho voi tällöin olla riittävä. Osa paikallishoitovalmisteista vaatii lääkärin reseptin, mutta ilman reseptiä on myös saatavilla hyviä vaihtoehtoja. Paikallishoitovalmisteista esimerksi Nalox on toimiva vaihtoehto. Sen kolmivaikutteisella mekanismilla hoidetaan sekä infektiota, että kynnen rakennetta ja värimuutoksia. 

Jos sientä esiintyy kaikissa kynsissä, on sisäisen lääkityksen harkitseminen varteen otettava vaihtoehto. Tällöin infektoitunutta kynnen osaa voidaan poistaa kuurin aikana säännöllisesti jalkaterapeutin toimesta. Lääkekuurin tarpeellisuuden arviointi ja -seuranta ovat kuitenkin aina lääkärin vastuulla. 

Usein ennen lääkekuuria otetaan kynnestä tai kynsistä sieninäyte, jolla varmistetaan sieni- infektion esiintyminen kynnessä. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi apteekkimme jalkaterapeutin vastaanotolla. Näyte tutkitaan laboratoriossa mikroskoopilla, mutta siitä tehdään myös sieniviljely, ja sieniviljelyn vuoksi tuloksessa kestää noin 4-6 viikkoa.

Näytettä harkittaessa tulee muistaa, että sekä ulkoiset, että sisäiset lääkitykset vaikuttavat tuloksiin. Siksi ulkoisen lääkityksen varoaika ennen näytteenottoa on 1-3 kuukautta ja sisäisen 3-6 kuukautta riippuen käytetyistä lääkeaineista.

Jos haluat saada lisätietoa sieninäytteenotosta, niin otathan yhteyttä jalkaterapeuttiimme esimerkiksi chatin tai videon kautta!