Flunssakausi on kohta täällä - Vahvista vastustuskykyäsi
Syksy koittaa pian, joka myös tarkoittaa flunssakauden alkua. Vaikka flunssan ehkäisy kokonaan voi olla erittäin vaikeaa, voimme kuitenkin yrittää tukea vastustuskykyämme monin eri tavoin. Apteekistamme löydät laajan valikoiman tuotteita ja palveluita, joilla vahvistaa omaa vastustuskykyä ja edesauttaa terveenä pysymistä - kovimman flunssakaudenkin keskellä.
flunssa koettelee kehon immuunijärjestelmää
Syksyllä flunssat yleistyvät ja kehomme immuunijärjestelmä on koetuksella. Kun kylmät ilmat ja sade pakottavat ihmiset enemmän sisätiloihin, on se myös oiva tilaisuus viruksille levitä ihmisestä toiseen.
Koronaepidemia on opettanut meitä olemaan varovaisempia; pesemme ja desinfioimme käsiä useammin, pidämme pientä etäisyyttä, osaamme yskiä oikeaoppisesti hihaan sekä aivastaa nenäliinaan. Samat ohjeet pätevät myös perusflunssiin. Osa immuniteetistamme on kuitenkin synnynnäistä sekä perimämme määräämää. Vaikka kaikkeen ei ihan voi vaikuttaa, hyvinvoinnin ja terveyden eteen tehdä paljonkin. Elämäntavoilla ja esimerkiksi terveellisellä ruokavaliolla on siis merkitystä vastustuskykyyn.
PARANNA VASTUSTUSKYKYÄ
VITAMIINIT VASTUSTUSKYVYN TUKENA
Eri ruoka-aineet tukevat vastustuskykyä ja siksi onkin tärkeää syödä monipuolisesti. Tärkeimpiä ovat esimerkiksi kala, hedelmät ja marjat sekä täysjyväviljatuotteet. Kalassa on paljon vastustuskykyä tukevaa D-vitamiinia. Täysjyvä on hyvä sinkin lähde ja marjat sekä hedelmät sisältävät puolestaan paljon C-vitamiinia. D-vitamiini tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja siksi on vastustuskyvyn vahvistamiseen tärkeä vitamiini. D-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti on 10 mikrogrammaa niin lapsille kuin aikuisillekin ympäri vuoden. Koska auringonvaloa on vähemmän talvikautena, voi tuona aikana hyvinkin lisätä D-vitamiinin annosta.
Myös C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Lisäksi C-vitamiini auttaa raudan imeytymisessä, joka taas saattaa vähentää väsymystä sekä uupumusta. Ravinnossa hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat mm. sitrushedelmät ja marjat. Mikäli monipuolinen ruokavalio jää jostain syystä uupumaan, voi sitä tarvittaessa turvautua vitamiinilisään ja juoda esimerkiksi päivittäin yhden vitamiiniporejuoman.
Sinkki on elimistölle välttämätön hivenaine, joka myös on mukana edistämässä immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Ravinnossa parhaita sinkin lähteitä ovat täysjyväviljat sekä liha- ja maitotuotteet. On tutkittu, että sinkkiasetaatti on hyvin imeytyvä muoto sinkistä ja otettuna flunssan ensioireista lähtien voi jopa lyhentää flunssan kestoa sekä ehkäistä mahdollisia jatkotartuntoja. Jotta sinkkiasetaatista olisi hyötyä tulee sinkkivalmisteen muoto olla joko imeskeltävä tabletti tai suihke, jolloin sinkki-ionit pääsevät vaikuttamaan siellä missä flunssaa aiheuttavat virukset ovat. Sinkin päivittäinen saantisuositus on 10 mg. Tämä määrä ei kuitenkaan ihan riitä flunssan torjuntaan, joten riittävä vuorokausiannos on noin 8-10 imeskelytablettia eli 80-100 mg sinkkiä vuorokaudessa.