Miten mittauttaa oma B12-vitamiiniarvo?
Mikä on B12-vitamiini?
B12-vitamiini on aivojen ja hermoston toiminnalle välttämätön B-vitamiini, jota saadaan eläinkunnan tuotteista. B12-vitamiini, eli kobalamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka varastoituu maksaan. Yleensä vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu elimistöön ja täten eivät muodosta suuria varastoja. Poikkeuksena kuitenkin on B12-vitamiini, joka varastoituu.
Mitkä ovat B12-vitamiinin tehtävät?
B12-vitamiinilla on monia eri tehtäviä meidän elimistössä. Ensinnäkin B12-vitamiini tukee aivojen ja hermoston toimintaa. Yhdessä foolihapon kanssa B12-vitamiini osallistuu DNA:n eli perintötekijöiden muodostukseen. Useimmat B-ryhmään kuuluvat vitamiinit mukaan lukien B12-vitamiini osallistuvat myös elimistössä energiaravintoaineiden eli hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaan.
Mitä B12-vitamiinipuutos voi aiheuttaa?
B12-vitamiinipuutos voi aiheuttaa anemiaa ja eri hermoston oireita. Hermoston oireita ovat esimerkiksi muisti- ja oppimishäiriöitä sekä tuntohäiriöitä, kuten sormien ja varpaiden puutumista tai pistelyä. Lihasheikkous on toinen tyypillinen B12-vitamiinipuutoksen aiheuttama oire. B12-vitamiini varastoituu maksaan ja siten vitamiinivarastot voivat kestää jopa kaksi vuotta, jonka takia oireet voivat ilmetä vasta vuosien jälkeen ja hoitamattomina saattavat muuttua pysyviksi. Ikääntyessä B12-vitamiinin imeytyminen heikkenee. Tästä johtuen ikäihmiset kuuluvat riskiryhmään. Toinen riskiryhmään kuuluvat ovat vegaanit ja tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavat, koska B12-vitamiinia löytyy yksinomaan vain eläinkunnan tuotteista.
B12-vitamiinin lähteitä
Hyviä B12-vitamiinin lähteitä ovat liha, munuaiset, maksa ja maitotuotteet. Lisäksi kalat, kuten lohi, silakka ja tonnikala ovat myös hyviä B12-vitamiinin lähteitä. Luonnollisesti B12-vitamiinia löytyy vain eläinkunnan tuotteissa, mutta nykyisin moniin vegaaniruokavalioon sopiviin elintarvikkeisiin on lisätty B12-vitamiinia. Esimerkiksi kasvisjuomat ja -jugurtit ovat sellaisia. Kuitenkin lisätyt vitamiinimäärät ovat varsin pieniä, joten kasvissyöjänä tulee huolehtia, että sitä saa tarpeeksi.
B12-vitamiinin mittaaminen verikokeella
B12-vitamiinitason voi mitata laboratoriotutkimuksella. B12-vitamiinin voi mitata kahdella eri laboratoriokokeella: S-B12-TC2 ja S-B12-Vit. S-B12-TC2 mittaa aktiivisen B12-vitamiinin pitoisuuden ja S-B12-Vit kertoo taas B12-vitamiinin kokonaispitoisuuden seerumista. Nykyään kuitenkin käytetään puutoksen selvittämiseen ensisijaisesti aktiivisen B12-vitamiinipitoisuuden määritystä (S-B12-TC2).
Aktiivinen B12-vitamiini (S-B12-TC2) pitoisuudet:
- puutostila: alle 20 pmol/l
- mahdollinen puute: 20–70 pmol/l
- riittävä saanti: yli 70 pmol/l
Kun aktiivisen B12-vitamiinin pitoisuus on alle 20 pmol/l, viittaa tulos vahvasti B12-vitamiinin puutokseen. Raja-alueella 20–70 pmol/l vitamiinipuutos on mahdollinen. Kun pitoisuus on yli 70 pmol/l, B12-vitamiinipitoisuus on yleensä katsottu riittäväksi.
Mikäli olisit kiinnostunut tietämään onko sinulla riittävä B12-vitamiinipitoisuus veressä, onnistuu se meillä kätevästi ilman lääkärin lähetettä. Tutkimukset eivät myöskään edellytä paastolla olemista ennen näytteen ottoa.
Klikkaa tästä ja varaa aikasi heti
Lähteet:
Terveystalo: Tietopaketti, B12-vitamiini huolehtii hermoston ja aivojen kunnosta. 2022, https://www.terveystalo.com/fi/tietopaketit/b12-vitamiini/
Koskenvesa P: B12-vitamiinin tai folaatin puutos, Duodecim Terveyskirjasto. 2022, https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00788
Ruokavirasto: B-vitamiinit. 2019, https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikeryhmat/energiajuomat/energiajuomiin-lisattavat-vitamiinit-ja-muut-aineet/b-vitamiinit/