Osteoporoosi eli luukato

18.4.2023
Kirjoittanut Jasmin Penttinen

Osteoporoosi tai toisella nimellä luukato on sairaus, jossa luun mineraalimäärä on vähentynyt sekä luun rakenne muuttunut siten, että luunlujuus on heikentynyt.

Luukudos niin sanotusti elää koko ajan, vanhaa luuta hajoaa ja uutta syntyy tilalle. Kolmenkymmenen ikävuoteen asti luuta syntyy enemmän kuin hajoaa, joten luun lujuus lisääntyy. Tämän jälkeen luuta alkaa hajoamaan enemmän kuin syntyy, jolloin myös luun lujuus alkaa hiljalleen heikentyä. Luukato on naisilla selvästi yleisempää kuin miehillä. 

Osteoporoosi ei välttämättä tunnu ja saattaa myös olla pitkään oireeton. Sairauden olemassaolosta ei tämän takia tiedetä ilman, että sitä tutkittaisiin ja tehtäisiin erilaisia mittauksia. Sairaus heikentää luun lujuutta ja altistaa siten herkemmin luunmurtumille. Silloin, kun syntyy osteoporoosin liittyvä luunmurtuma, on taustalla yleensä pitkä vuosia kestänyt luukato. 

Osteoporoosin riskitekijöitä ovat mm.

  • vähäinen liikunta sekä tupakointi
  • vähäinen kalsiumin saanti ravinnosta
  • D-vitamiinin vähäinen saanti
  • tietyt lääkeaineet, kuten esim. epilepsialääkkeet

Luuston tärkeimpiä rakennusaineita ovat D-vitamiini sekä kalsium. Sairastumisen riskiä voidaan pienentää huolehtimalla riittävästä D-vitamiinin ja kalsiumin saannista sekä säännöllisestä liikunnasta. 

Apteekki 360:n Labrassa sairaanhoitajamme voi helposti mitata luun tiheyden ranteesta. OsCare Sono® mittaa matalataajuisen ultraäänen nopeutta värttinäluusta. Tutkimus antaa kuvan luuston kunnosta, hauraudesta sekä murtumisherkkyydestä.

Tulosten perusteella sairaanhoitajamme voi ohjata tarvittaessa lääkärin vastaanotolle. Mikäli oma luuston kunto kiinnostaa varaathan ajan sairaanhoitajalle alta: