Mikä auttaisi kuiviin limakalvoihin?
Harvoinpa tulee ajatelleeksi, että elimistössä on limakalvopinta-alaa peräti 200 m2. Limakalvoja löytyy silmistä, suusta, nenästä, intiimialueilta ja myös suolistosta. Kuten moni muukin asia elimistössämme, limakalvojaan ei juuri mietiskele kun ne voivat hyvin, mutta jos ne pääsevät kuivumaan, niiden merkityksen elämänlaadulle todella huomaa.
Limakalvojen pääasiallinen tehtävä on suojata elimistöä esimerkiksi erilaisia taudinaiheuttajia vastaan – siksi niiden merkitys varsinkin vastustuskyvylle on huomattava. Limakalvo-ongelmat ilmenevät usein varsin ikävänä kuivuuden tunteena silmissä, nenässä, suussa tai intiimialueilla. Moni kärsii limakalvokuivuudesta etenkin talvisaikaan, sillä kylmä ja kuiva ilmanala kuivattavat limakalvoja käytännössä jokaisella. Estrogeenituotannon hiipumisen myötä vaihdevuodet kuivattavat ja ohentavat limakalvoja naisilla joskus merkittävästikin. Limakalvoja kuivattavat usein myös erilaiset lääkitykset, allergiat, ikääntyminen ja stressi. Yksi tekijä voi olla myös huonolle tolalle päässyt ravitsemus, joka ei sisällä riittävästi limakalvojen tarvitsemia rakennusaineita.
Huomio ravitsemukseen
Limakalvot uudistuvat ja rakentuvat koko ajan, samaan tapaan kuin ihokin. Vanhempi pinnalla oleva solukerros antaa hiljalleen tilaa alemmista solukerroksista pintaan siirtyville uusille soluille. Solut saavat rakennusaineensa päivittäisestä ravinnostamme, ja erityisesti erilaiset rasvahapot ovat niin limakalvo- kuin ihosolujenkin tärkeimpiä rakennusaineita. Mikäli päivittäinen ravinto ei sisällä riittävästi ns. hyviä omegarasvahappoja, joita saadaan esimerkiksi kasviperäisistä öljyistä, limakalvot eivät pysty rakentumaan ja toimimaan tehokkaasti. Tämä ilmenee usein niiden kuivumisena ja ärtymisenä.
Jos limakalvot tuntuvat kuivilta, kannattaakin tarkastella hyvien rasvojen saantiaan.
Suomalaisten omegarasvahappojen saanti ei perinteisesti ole ollut kovin hyvällä tasolla, saati riittävän monipuolista, sillä päivittäinen ruokavaliomme ei sisällä runsaasti pähkinöitä, siemeniä, oliiviöljyä, avokadoja ja nykyisin harvemmin enää rasvaista kalaakaan.
Tyrniöljystä apua, oikeinkäsitellystä öljystä suurin hyöty
Runsaasti omegarasvahappoja, beetakaroteenia ja E-vitamiinia sisältävän tyrniöljyn on todettu olevan limakalvoille erityisen ravitseva ja hoitava öljy. Tyrni on ravitsemuksellisesti varsin ainutlaatuinen, sillä sen marjoissa on kahta erilaista öljyä; siementen öljyä ja marjan hedelmälihan öljyä. Tyrnimarjoja sellaisenaan syötynä varsinkin siementen öljyn imeytyminen jää kuitenkin puutteelliseksi, sillä kovat siemenet kulkevat ruuansulatuksen läpi yleensä hajoamatta. Suurimman hyödyn tyrnin sisältämistä öljyistä saa valitsemalla valmisteen, jossa tyrnin kaikki hyvät ominaisuudet on säilytetty sellaisina kuin ne luonnossa esiintyvät.
Omega7-tuotteissa käytetyssä Turun yliopistossa kliinisesti tutkitussa SBA24®-kaksoistyrniöljyssä on ainutlaatuisella hiilidioksiuuttomenetelmällä säilytetty molemmat tyrnimarjan sisältämät ravitsevat öljyt – sekä marjan hedelmälihan että vaikeasti hyödynnettävien siementen öljy. SBA24®-kaksoistyrniöljyllä on takanaan vahva tieteellinen näyttö sen edullisista vaikutuksista limakalvoihin.
Omega7-tuotteilla saa käyttöönsä suurimman hyödyn kaikista tyrnin sisältämistä arvokkaista limakalvojen ja ihon rakennusaineista. Se erottaakin Omega7:n muista markkinoilla olevista valmisteista.