MIKÄ ON INFLUENSSA?
Influenssa on vuosittain toistuva tauti, joka aiheuttaa erilaisia oireita. Tässä artikkelissa käsitellään influenssan oireita, kestoa, tarttumista ja muita tärkeitä seikkoja THL:n tiedon pohjalta.
Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Suomessa influenssaepidemioita esiintyy vuosittain erityisesti talvikautena. Virukset leviävät tehokkaasti pisaratartuntana tai kosketuksen kautta, joten influenssa tarttuu helposti. Riskiryhmiin kuuluville suositellaan rokottautumista influenssaa vastaan.
Influenssaviruksia on neljää eri päätyyppiä: A, B, C, ja D. Näistä A- ja B-virustyypit aiheuttavat eniten influenssaepidemioita. Influenssa A jakautuu useaan alatyyppiin. Näistä monesta alatyypistä kaksi aiheuttavat yleensä influenssaepidemioita. Influenssa-B:n aiheuttamat epidemiat ovat keskimäärin lieväoireisempia kuin A-tyypin aiheuttamat influenssat. Ne ajoittuvat muutenkin enemmän keväälle kuin talvelle.
MITEN INFLUENSSA TARTTUU?
Influenssa tarttuu yleensä joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketuksen kautta esimerkiksi niistäessä tai käsien välityksellä. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten päiväkodeissa, kouluissa, julkissa liikennevälineissä tai muissa laitoksissa. Tartunnan saanut voi usein jo levittää tautia eteenpäin päivää ennen oireiden alkamista. Taudin itämisaika tartunnasta oireiden alkamiseen on noin 1-4 päivää.
Influenssan itämisaika tarkoittaa aikaa tartunnasta oireiden alkamiseen. Yleensä influenssa alkaa oireilla muutaman päivän kuluttua tartunnasta. Tämä tarkoittaa sitä, että voit tartuttaa viruksen ennen kuin itse huomaat oireita. Siksi on tärkeää noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskimistä hihaan, jotta estetään viruksen ja taudin leviäminen.
INFLUENSSAN KESTO
Influenssan kesto vaihtelee yksilöittäin, mutta yleisesti ottaen influenssa kestää noin 1-2 viikkoa. Tämän ajanjakson aikana sinulla voi olla korkea kuume, voimakas yskä, lihaskipuja ja muita oireita. Vaikka olo voi muuttua paremmaksi muutamassa päivässä, on tärkeää levätä ja pysyä poissa töistä tai koulusta, kunnes olet täysin terve.
INFLUENSSAN OIREET
Kuume on tyypillinen influenssan oire, ja se voi olla korkea. Influenssan kuumeen kesto vaihtelee, mutta yleensä se kestää muutamasta päivästä viikkoihin. Jos kuume jatkuu pitkään tai nousee hyvin korkeaksi, on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin.
Aikuisilla influenssan oireet voivat olla samankaltaisia kuin lapsilla, mutta aikuiset saattavat kokea voimakkaampia lihaskipuja ja väsymystä. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita. Toipuminen voi myös viedä pidemmän aikaa aikuisilla. Raskaana olevilla korkeakuumeinen influenssa voi raskauden alkuvaiheessa aiheuttaa keskenmenon ja raskauden edetessä ennenaikaisen synnytyksen.
Influenssa voi aiheuttaa voimakasta väsymystä, joka voi kestää viikkoja oireiden jälkeen. Oksentelu ei yleensä ole tyypillinen influenssan oire, mutta vatsaoireet voivat liittyä harvinaisissa tapauksissa.
INFLUENSSAN TORJUNTA
Rokotukset ovat tehokkain tapa torjua influenssaa ja sen leviämistä. Myös oikea käsihygienia on aina hyvä muistaa, jotta virukset eivät pääse leviämään. Influenssaa esiintyy joka vuosi.
Suomessa tietyt ryhmät saavat kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta joka vuosi influenssarokotuksen. Näihin ryhmiin kuuluvat mm. raskaana olevat, kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset sekä riskiryhmään sairauden puolesta kuuluvat. Kaikkien olisi kuitenkin hyvä suojautua influenssalta ja mahdollisilta hyvinkin vakavilta jälkitaudeilta.
ROKOTTEEN SAAT HELPOSTI APTEEKISTAMME
Tiesitkö, että Apteekki 360 Ympyrätalosta saa kätevästi ilman lääkärin reseptiä tavallisimmat matkailijan rokotukset? Palvelumme kautta on nyt myös mahdollista saada influenssarokotus. Suojaa siis itsesi ja läheisesi influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkoputkentulehdukselta tai keuhkokuumeelta.
Sairaanhoitaja arvioi rokotuksen sopivuuden sekä mahdolliset vasta-aiheet aina ennen rokottamista. Emme rokota lainkaan alle 10 kg painavia lapsia.
Mikäli aihe herätti kysymyksiä, voit tarvittaessa kysyä sairaanhoitajamme konsultaatiota myös puhelimitse (029 340 0680). Ajan rokotukseen voit varata verkkokauppamme kautta käyttäen Matkailijan rokotteet- palvelua.
LABRAN PALVELUT
Näytä kaikkiINFLUENSSAN HOITO
Influenssan hoidon kannalta on tärkeää tietää, että kyseessä on virustauti, eikä antibiooteilla ole siihen vaikutusta. Influenssa eroaa flunssasta ja nuhakuumeesta omalla tavallaan. Tyypillisesti terveillä työikäisillä kausi-influenssa aiheuttaa korkeaa kuumetta, mutta sen voi yleensä hoitaa kotona.
Jos tunnet olosi sairaaksi, on suositeltavaa pysyä kotona ja välttää kontaktia muihin. Influenssan hoidossa kotihoito on yleensä riittävä. Tämä sisältää lepoa, runsasta nesteenjuontia ja kipu- sekä särkylääkkeiden käyttöä oireiden lieventämiseksi. Yleensä influenssa paranee alle kahdessa viikossa, jos ei ilmaannu jälkitauteja.
INFLUENSSAN HOITO RISKIRYHMIIN KUULUVILLE
Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden tulisi hakeutua lääkärin hoitoon heti, kun influenssan tyypillisiä oireita ilmenee. Perusterveidenkin kannattaa konsultoida lääkäriä, jos kuume nousee korkeaksi ja yleisvointi heikkenee.
INFLUENSSAN ENNALTAEHKÄISY ON TÄRKEÄÄ
Yhteenvetona voidaan todeta, että influenssa voi olla vakava sairaus, mutta asianmukaisella hoidolla ja ennaltaehkäisyllä voimme suojella itseämme ja muita tartunnalta. Muista noudattaa hyvää hygieniaa ja harkitse influenssarokotuksen ottamista, erityisesti, jos kuulut riskiryhmään.