DIABEETIKON MUISTILISTA
- JALKOJENHOITO
- JALKOJENHOITO
Diabetes sairautena vaikuttaa laajasti jalkojen terveyteen. Korkeiden verensokeriarvojen vaikutukset kohdistuvat verenkiertoon, sekä ääreishermojen toimintaan ja lihasten toimintakykyyn. Lisäksi haavojen paranemisprosessi häiriintyy mikä altistaa komplikaatioille. Tärkein henkilö onnistuneessa diabeteksen hoidossa olet sinä itse. Päivittäinen, hyvä jalkojenhoito ehkäisee tehokkaasti alaraajoihin kohdistuvia komplikaatioita.
Jos et yllä tai näe kunnolla, jätä jalkojen hoito ammattilaiselle. Päivittäiseen ihon tarkastukseen voit ottaa avuksi esimerkiksi teleskooppipeilin.
Painejakauman muutokset ja vaikutukset ihoon
Diabeetikoiden jalkaterien alueen asentomuutokset, kuten varpaiden deformiteeteista yleisin: vasaravarpaat, muuttaa jalkapohjan painejakaumaa ja altistaa tietyt iho- ja kudosalueet suuremmalle paineelle kuin toiset. Liiallisen paineen suojaksi iholle syntyvät kovettumat ja känsät hoitamattomana altistavat kudosvaurioille ja tulehduksille. Terve, joustava, ehjä iho on hyvä suoja myös infektioita vastaan. Asentomuutoksia voi ehkäistä tai ainakin niiden etenemistä hidastaa, tekemällä säännöllistä lihasharjoittelua. Lihasharjoitteissa on tärkeää huomioida suurten lihasryhmien lisäksi myös pienemmät, jalkaterän alueella vaikuttavat lihakset. Venyttelyä unohtamatta! Harjoittelusta voi tehdä hauskaa ja tehokasta käyttämällä Footbic - palloja! Footbic palloputkista löytyy oma, erityisharjoiteohjelma suunniteltuna diabeetikoille.
Liiallista painetta esimerkiksi varpailta tai jalanpohjasta voi keventää erilaisilla, painetta vähentävillä tuotteilla.
Säännöllinen jalkaterien ja säärien rasvaus laadukkaalla voiteella on sekä rentouttavaa, että ongelmia ennaltaehkäisevää. Callusan vaahtovoiteet sopivat diabeetikoille.
Kynsimuutokset
Verenkierron heikkeneminen jaloissa, sekä sieni- infektiot kynnessä aiheuttavat kynsien paksuuntumista. Paksuuntuneet kynnet kohdistavat ihoon ylimääräistä painetta. Kynnen reunojen sisäänkasvu on kivulias vaiva, joka johtaa helposti tulehdukseen. Sisäänkasvuun ja kynsien kasvun häiriöihin kannattaa puuttua ajoissa. Jos sisäänkasvu on ongelma varaa aika jalkaterapeutillemme arvioon.
Suojatunnon muutokset
Hermojen toiminnan muutokset ja heikkeneminen sensorisissa hermoissa ilmenee siten, ettei diabeetikko kykene enää tuntemaan jalkapohjiin kohdistuvaa painetta, kosketusta, lämpötilaa tai kudosta vahingoittavaa toimintaa. Tämä luo riskin melko suurillekin kudosvaurioille. Esimerkkeinä riskin toteutumisesta käytännössä: paljain jaloin kävely, jalkojen nosto ylös saunoessa tai hankaava jalkine. Suojatuntojen taso olisi hyvä arvioittaa kerran vuodessa jalkaterapeutilla. Kun riskit tiedostaa, voi niihin varautua ja muuttaa toimintaa turvallisemmaksi.
Sukat ja jalkineet
Hyvässä jalkineessa on suora ja tilava lesti. Pohja on joustava, mutta suojaa antava. Jalkineen tulee olla hyväkuntoinen ja ehjä. Hyvä kiinnitys takaa jalan paikallaan pysymisen kengässä ja ehkäisee hankautumia. Muista, että jalkineen tulee olla 1,5 cm pidempi kuin pisimmän varpaasi! Helpoiten arvioit pohjallisen pituuden riittävyyden irrottamalla pohjallinen jalkineesta ostohetkellä ja astumalla pohjallisen päälle. Muista, että jalkineen pohjallinen saattaa kulua nopeammin kuin itse jalkine. Uusi ne säännöllisesti.
Joskus jalkaterän asento vaatii ulkoista tuentaa tukipohjallisella. Hyvä tukipohjallinen myös tasaa jalkapohjan painejakaumaa ja vaimentaa alaraajoihin kohdistuvaa iskutusta kävellessä.
Hyvä sukka ei ole liian pieni, eikä purista varpaita kokoon. Sukan materiaaleina kannattaa suosia tekokuituja, varsinkin urheilusukat siirtävät kosteutta hyvin pois iholta pitäen jalat kuivina. Vaihda sukat ainakin kerran päivässä. Muista, että jalat hikoavat normaalistikin noin desilitran päivässä!
Hopealankaa sisältävät sukat ehkäisevät tehokkaasti hajuja ja infektioita. Joustava varsiosa ei purista, eikä jätä painaumia. Sukat on suunniteltu erityisesti diabeetikoiden tarpeita ajatellen.
Turvotus
Turvotus jalkaterissä, nilkoissa tai säärissä johtuu usein laskimoiden vajaatoiminnasta tai liikkumattomuudesta. Jos turvotus on aamuisin melkein kadonnut, mutta lisääntyy päivän mittaan voi sitä ehkäistä käyttämällä pyörökudottuja, lääkinnällisiä hoitosukkia. Sukat puetaan aamulla herätessä ja riisutaan illalla. Sukan kompressio eli paineominaisuudet auttavat pitämään turvotuksen pois alaraajoista ja pitävät jalat virkeämpinä.
Diabeetikolle turvallinen painoluokka on luokka cl1, suurempien paineluokkien käyttöarvion tekee lääkäri.
PÄIVITTÄIN:
MUUTA MUISTETTAVAA: