Asiakkaat kysyvät auringosta

19.5.2023

Tässä jutussa vastataan Apteekki 360:ssa useimmiten kuultuihin aurinkokysymyksiin. Jos mielesi päällä on vielä jotain muuta tai kaipaat henkilökohtaisia tuotesuosituksia, ota meihin yhteyttä chatissa tai varaa aika henkilökohtaiseen konsultaatioon kosmetologiemme kanssa.

1. Voiko viimevuotiset aurinkovoiteet käyttää vielä loppuun?
Jos tuotepakkauksen avattu purkki -symbolissa lukee 12 M, se säilyy avattuna vuoden. Kannattaa kuitenkin muistaa, että säilyvyys on merkinnän mukainen vain, jos pakkausta on säilytetty oikein eivätkä tuotteen väri, haju, koostumus tai väri ole muuttuneet oudoiksi.

2. Mitä tuotteisiin merkitty SPF-luku tarkoittaa? Entä UVA-symboli?
SPF kertoo tuotteen suojatehon auringon polttavia UVB-säteitä vastaan. Pakkaukseen painettu pieni UVA-logo viestii, että tuote antaa suojaa myös ihoa vanhettavia UVA-säteitä vastaan. UVA-logon saa ympyröidä, jos UVA-suojan taso on vähintään kolmanneksen SPF:stä. Jos tuotteen SPF on esimerkiksi 30 ja pakkauksessa on ympyrän sisään merkitty UVA-logo, on sen UVA-suoja vähintään 10. 

3. Mitä eroa kemiallisilla ja fysikaalisilla suojilla on?
Kemialliset eli absorboivat filtterit toimivat imemällä säteitä itseensä ja muuttamalla ne lämmöksi. Fysikaaliset eli mineraalifiltterit ovat yleensä titaanidioksi- ja sinkkioksidijauhetta, joka kääntää säteitä pois itsestään. Joissakin sarjoissa on myös synteettisesti valmistettuja fysikaalisten suojien tavoin käyttäytyviä heijastavia suoja-aineita. 

4. Kummat edellisistä ovat turvallisempia ja tehokkaampia?
EU:ssa kosmetiikkaraaka-aineiden ärsyttävistä, syöpää aiheuttavista, perimää vaurioittavista, herkistävistä ja lisääntymiselle vaarallisista ominaisuuksista vaaditaan tiukat selvitykset. Molempien suojien turvallisuuteen voi siksi luottaa ja niiden mahdolliset haitat ovat vähäisempiä kuin hyödyt. Koska eri suodattimet tehoavat eri UV-aallonpituuksiin, on suositeltavaa, että aurinkovoide sisältää useita eri suotimia. 

5. Mitä erityistä lasten aurinkovoiteissa on?
Ihon paksuus ja pigmentoituminen kehittyvät täydellisesti vasta teininä. Koska lapsen ihon suojaus on vielä vajavainen, on lasten aurinkovoiteissa aina vähintään korkea suojakerroin (SPF 30) eivätkä ne sisällä ihoa yleisesti herkistäviä ainesosia. Tuotteiden koostumukset ovat helposti levittyviä, ja ne on formuloitu lasten vauhdikkaaseen menoon leikkipuistoista hiekkarannoille. 

6. Voiko jo vauvalle käyttää aurinkovoidetta?
Alle puolivuotiaat suojataan auringossa vaatteilla ja varjoilla. Kun vauva oppii siirtymään, alkaa tulla tilanteita, kun vaate- ja varjosuojautuminen on vaikeaa. Noin puolivuotiaille kannattaa vielä valita erityisesti vauvoille kehitettyjä aurinkovoiteita, joiden suojat painottuvat heijastaviin filttereihin. Noin 1,5-vuotiaasta eteenpäin valikoima kasvaa, ja yli 3-vuotiaille on tarjolla jo valtavasti erilaisia tuotteita emulsioista rolleihin, vaahtoihin ja suihkeisiin.

7. Miten aurinkovoidetta pitää käyttää?
Varsinkin kemiallisiin suojiin perustuvat tuotteet levitetään iholle 20–30 minuuttia ennen aurinkoa. Jotta tuotteen teho on SPF:n mukainen, pitää jokaiselle vartalon osalle levittää oman keskisormen päästä kämmenen loppuun asti vedetty viiva voidetta. Vartalon osia ovat kasvot, käsivarret, rintakehä, vatsa, yläselkä, alaselkä ja molempien jalkojen etu- ja takaosat. Voidetta lisäillään 1-2 tunnin välein. 

8. Miksi aurinkovoidetta pitää lisäillä?
Auringon energia hajottaa varsinkin kemiallisia filttereitä. Vaikka korkealuokkaiset UV-suojat ovat nykyään jo varsin fotostabiileja, ne pyyhkiytyvät päivän mittaan vaatteisiin ja pyyhkeisiin ja huuhtoutuvat pois hikoillessa ja uidessa.

9. Kestävätkö aurinkovoiteet vettä ja uimista?
EU-säädösten mukaan tuote on vedenkestävä, kun sen suojasta on yhteensä 40 minuutin vedessä oleskelun päätteeksi jäljellä yli puolet alkuperäisestä. Tuote on erittäin vedenkestävä, kun iholla on yhteensä 80 minuutin kylpemisen päätteeksi jäljellä yli puolet alkuperäisestä suojasta. 

10. Pitääkö auringolta suojautua, vaikka olisi pilvistä?
UV-säteilyltä pitää suojautua, aina kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi. Etelä-Suomessa näin on toukokuusta elokuuhun parhaimmillaan peräti seitsemän keskipäivän tunnin ajan. Ainoastaan paksut pilvet vaimentavat UV:ta merkittävästi, sillä jopa 90 % UV-säteilystä läpäisee ohuen pilvipeitteen. UVA-säteet läpäisevät myös ikkunalasin, minkä vuoksi auringon ikätuhoilta ei ole suojassa edes sisällä.

Suojaudu auringolta ja tilaa aurinkotuotteita helposti verkkoapteekistamme!