Aurinko on ihana ja lämmittää mukavasti, mutta joskus huomaamattamme aurinko kuitenkin pääsee porottamaan suojaamattomaan päähän liian pitkäksi aikaa ja siten voi aiheuttaa auringonpistoksen.
Auringonpistoksen oireet voivat olla esimerkiksi päänsärkyä, pahoinvointia, ärtymystä, huimausta tai väsymystä. Olo voi olla joitakin tunteja hieman huono, mutta oireet yleensä menevät hyvällä kotihoidolla ohi muutamassa tunnissa. Auringonpistoksen saatua kannattaakin välittömästi poistua auringosta sisään viileään sekä hämärään tilaan lepäämään. Runsas nesteen juonti on myös tärkeää muistaa!
Lämpöhalvaus tarkoittaa taas elimistön liiallista lämpenemistä. Lämpöhalvauksen voi saada, jos rasittaa itseään voimakkaasti tai oleskelee pitkään kuumassa ympäristössä ilman mitään viilennystä. Lämpöhalvauksessa ruumiinlämpö nousee ja pahimmillaan tila voi olla jopa hengenvaarallinen. Lämpöhalvauksen aikana ruumiinlämpö voi nousta 39 asteeseen, jopa 45 asteeseen. Lämpöhalvauksen muita oireita ovat:
- päänsärky
- pahoinvointi
- heikotus
- sekavuus
- äkillinen tajunnanmenetys eli pyörtyminen
- verenpaineen lasku ja sykkeen nopeutuminen
Lämpöhalvauksen hoidossa rasitus ja kuumalle altistuminen tulisi keskeyttää välittömästi. Lämpöhalvauksen saanut kannattaa viedä viileään sekä hämärään tilaan, suihkutella iholle viileää vettä sekä haihduttaa ylimääräiset nesteet iholta pois tuulettimen avulla. Mikäli altistunut henkilö voi huonosti, tulee hänet viedä sairaalahoitoon. Usein lämpöhalvauksen saanut henkilö on kuivunut ja suonensisäinen nesteytys on tarpeellinen. Vakavaan lämpöhalvaukseen liittyy joskus mm. suolatasapainohäiriötä tai munuaisten toiminnan äkillistä pettämistä, joten tämän vuoksi lapset sekä vanhukset tarvitsevat yleensä sairaalahoitoa.
Suojaudu auringolta
Näytä kaikkiKuinka estää auringonpistos tai lämpöhalvaus?
Aina ulos mentäessä onkin hyvä muistaa suojautua auringolta. Pää ja niska tulisi suojata leveälierisellä hatulla ja iho aurinkorasvalla. Aurinkolaseja on myös hyvä käyttää suojatakseen silmiä. Mikäli viettää pidempiä aikoja ulkona auringossa tulee lisäksi muistaa runsas nesteen juonti. Aurinkoisella ja kuumalla säällä kannattaakin esimerkiksi lisätä veden joukkoon elektrolyyttejä sekä glukoosia sisältäviä poretabletteja. Nämä tukevat elimistön normaalia toimintaa mm. runsaan hikoilun aikana. Kesällä etelässä ollessa kannattaa ehdottomasti välttää keskipäivällä auringossa olemista pitkiä aikoja, jolloin sekä aurinko että ilman lämpötila ovat korkeimmillaan.
Apua auringonpistokseen
Lähteet:
Yleislääkäri Laura Patrikainen, Lämpöhalvaus ja auringonpistos.
https://www.mehilainen.fi/lampohalvaus-ja-auringonpistos (lainattu: 29.6.23)