Apteekkarin blogi: Lataa akkuja - mene luontoon!

Vuonna 2014 Tiina aloitti apteekkarina Ympyrätalon apteekissa. Vuodet eivät ole olleet pelkästään myötäisiä, vaan joukkoon on mahtunut monia erilaisia vaiheita. Apteekin nimikin on vaihtunut kahteen kertaan matkan varrella. Nykyinen Apteekki 360 Ympyrätalo syntyi, kun Tiina halusi saada kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin konseptinsa vielä paremmin esille. Ja mikä olisikaan parempi nimi kuvaamaan Ympyrätalon uniikkia muotoa sekä Tiinan kehittämää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin konseptia – hyvinvoinnin ympyrä kun todellakin kattaa koko 360 astetta.

Luonto tarjoaa meille monia mahdollisuuksia latautua ja saada voimaa arjen kiireiden keskellä. Yksi tärkeimpiä vaikutuksia, jonka kautta luonto vaikuttaa nopeastikin hyvinvointiimme on luonnon rauhoittava vaikutus. Itselläni tämä rauhoittava vaikutus alkaa melkein heti, kun pääsen ulos ja luontoon.

Luonnon keskellä pystyn aivan eri tavalla irrottautumaan stressaavista ajatuksista: luonnon omat äänet, tuoksut ja maisemat auttavat minua rentoutumaan ja asettamaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

Itselleni tärkeä Ikigai liittyy myös olennaisesti luontoon ja henkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Luonnossa oleminen voi auttaa meitä kaikkia löytämään oman Ikigaimme, kun pystymme rauhassa hiljentymään ja kuuntelemaan itseämme ja ympäristöämme.

 

ikigai luonnosta

 

Luonnossa pystyn myös harjoittamaan parhaiten läsnäoloa ja kiitollisuutta. Kun pysähdyn ihailemaan auringonlaskua tai kuuntelen lintujen laulua puun oksilla, pystyn aivan eri tavalla arvostamaan ympärillämme olevaa kauneutta ja yksinkertaisia iloja. Nämä pysähtymiset auttavat minua myös käsittelemään paremmin myös elämän tarjoilemia haasteita.

Luonnon ihme: pysähtyminen ja kiitollisuuden lisääminen

Monille ihmisille luonto tarjoaa myös paikan, missä he voivat harjoittaa intohimojaan ja taitojaan, sekä mahdollisuuden vaikuttaa positiivisesti maailmaan. Eikä tokikaan pidä unohtaa luonnon tarjoamia mahdollisuuksia liikkumiseen ja fyysisen aktiivisuuden ylläpitoon. Esimerkiksi lenkkeily metsäpolulla, pyöräily järven rannalla auttavat sekä fyysisen että henkisen hyvinvoinnin ylläpitämisestä.

Läsnäolon voima

Pysähtyminen luonnon äärelle auttaa meitä kehittämään keskittymiskykyämme. Nykyään kun olemme jatkuvan infotulvan äärellä voi olla vaikeaa keskittyä vain yhteen asiaan. Luonnossa liikkuessa ja havainnoidessamme ympärillämme olevia pieniä ihmeitä, voimme opetella olemaan paremmin läsnä hetkessä – ilman tietokoneita, älypuhelimia tai muita keskeytyksiä.

 

luonnon ihme lenkkeillessä

 

Itselleni tärkeitä ovat hengitysharjoitukset, joilla aloitan jokaisen aamuni. Mutta näitä harjoituksia voi tehdä myös pitkin päivää. Oma suosikkini on 2:1-hengitys, jossa uloshengitys on kaksi kertaa pidempi kuin sisäänhengitys. Tekniikka tutkitusti madaltaa verenpainetta, parantaa verenkiertoa sekä rauhoittaa eli aktivoi parasympaattista hermostoa.

Kiitollisuus ja arvostus

Luonnossa voimme myös oppia lisää kiitollisuudesta sekä elämän arvostamisesta. Kun kohtaamme luonnon voiman ja kauneuden vaikka esimerkiksi voimakkaan myrskyn kautta, pystymme entistä paremmin arvostamaan ympärillämme olevaa maailmaa ja sen monimuotoisuutta.

Tällaisten luonnonvoimien näkeminen voi myös auttaa meitä näkemään omat ongelmamme ja haasteemme suhteessa maailmaan - näin antaen meille perspektiiviä ja ehkä jopa uudenlaisia ajatuksia omien haasteidemme ratkaisemiseksi.

Luonnossa liikkumisen merkitys Ikigaille

Koska liikunta on olennainen osa hyvinvointia se on myös tärkeä osa omaa henkilökohtaista Ikigaitani. Liikkuminenhan ei ainoastaan paranna fyysistä terveyttämme, vaan tukee myös mielen hyvinvointia ja auttaa käsittelemään stressiä ja haastavia tilanteita.

 

alentaa stressiä

 

Luonnossa ja erityisesti metsässä liikkuminen näin keväällä vaihtelevilla alustoilla ja monenlaisissa säissä – kaatumisia välttäen – on avannut minulle väylän myös hieman erilaiseen fyysisen tasapainon harjoitteluun.

Muutama vuosi sitten pääsin keskustelemaan suomalaisen fysioterapeutti Ahto Kärnän kanssa ja opin häneltä paljon jalkojen osallisuudesta oikeanlaiseen kehonhallintaan sekä tasapainoon. Hänen kehittämänsä Footbic Balance – ohjelma auttaa erityisesti kehittämään alaraajojen verenkiertoa sekä koko kehon tasapainoa, ennaltaehkäisten näin muun muassa kaatumisriskejä.

Tutustu Footbic-tarjontaan tästä

 

Arjen kiireiden keskellä unohdamme liian helposti pysähtymisen merkityksen. Liian kiireen ja infoähkyn keskellä mielemme ei lepää, ja näin ollen myöskään uusia ajatuksia tai ratkaisumalleja ei synny. Onneksi luonto tarjoaa meille mahdollisuuden irrottautua stressistä ja latautua uudelleen.

Luonto todellakin on voimavara, joka auttaa meitä löytämään tasapainon ja lisää hyvinvointia elämäämme!