aikuisiän akne voi puhjeta monista eri syistä
Kun iho alkaa kukkia yli 25-vuotiaana, johtavat syyt tavallisesti hormoneihin. Hormonaalisen aknen tunnistaa yleensä siitä, että toisin kuin vaikkapa teiniakne tai ruusufinni, se asettuu lähinnä leuan ja suun seutuun eli niin sanotulle kasvojen U-alueelle.
Vaikka vaihdevuodet sijoittuvat noin 45 ja 55 ikävuoden väliin, niihin siirtyminen saattaa alkaa jo kymmenen vuotta tätä ennen. Kun estrogeenin ja keltarauhashormonin tuotanto vähitellen heikentyvät, voivat mieshormonit ylikorostua – ja laukaista aknen.
Osa yhdistää aikuisaknen ehkäisypillerien tai hormonikierukan käytön aloittamiseen tai lopettamiseen. Myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS on melko tavallinen hormonihäiriö, jonka oireita ovat epäsäännölliset kuukautiset, liiallinen karvankasvu, keskivartaloon kertyvät liikakilot ja ihon epäpuhtaudet.
Vaikka aikuisaknea ei voi panna täysin stressin piikkiin, stimuloi jatkuva kiire kortisolia, mikä saattaa olla vaikuttava tekijä. Myös mm. tupakoinnin ja UV-säteilyn aiheuttamalla hapetusstressillä voi olla osuutta asiaan.
Hoida ihoa – älä kuivata!
Nykyaikainen aknekosmetiikka ei pyri ihon ”kuivattamiseen” vaan ihon talinerityksen ja bakteeriflooran tasapainottamiseen, tulehduksellisuuden lievittämiseen ja ihon suojauksen ja kosteuspitoisuuden lisäämiseen.
Epäpuhdas aikuinen iho puhdistetaan aamuin illoin. Tähän kannattaa käyttää ihon läpäisyestettä vahvistavaa putsaria, jossa on mukana ripaus epäpuhtauksien kehittymistä hillitseviä, keratolyyttisiä ja tulehdusta hillitseviä ainesosia.
Markkinoilla on monia erityisesti aikuisaknelle sopivia seerumeita ja hoitovoiteita, joissa on mukana myös anti-age-kosmetiikan suosituimpia tähtiraaka-aineita. Esimerkiksi A-, C- ja E-vitamiinit, niasiiniamidi ja erilaiset hapot taklaavat tehokkaasti niin finnejä kuin ennenaikaisia ikämuutoksia.
Paikallisesti käytettävät täsmähoitotuotteet ovat kullanarvoinen pika-apu silloin, kun yksittäinen näppy täytyy taltuttaa pois näkyvistä nopeasti.
AIKUISIÄN AKNEN ITSEHOITOON
Kosmetiikkaa, lääkettä vai liitännäishoitoa?
Mutta pitääkö aikuisaknen kanssa hakeutua heti lääkärille vai yrittää ensin esimerkiksi apteekkikosmetiikkaa? Yksiselitteistä vastausta ei ole, mutta varsinkin hormoniperäisten iho-ongelmien selvittely edellyttää yleensä lääkärikäyntiä. Kun mahdollinen lääkehoito saadaan kohdistettua todelliseen juurisyyhyn, saattavat iho-ongelmatkin ratketa samalla.
Aknen lääkkeellisiä hoitovoiteita ja epäpuhtaan ihon kosmetiikkaa erottaa jo lainsäädäntö. Koska akne luokitellaan ihosairaudeksi, eikä kosmetiikkaa ole tarkoitettu sairauksien hoitoon, voidaan epäpuhtaan ihon kosmetiikkaa kehittää ja markkinoida vain näissä puitteissa.
Käytännössä lääkkeet ja kosmetiikka saattavat sisältää samankaltaisia aineita. Esimerkiksi tretinoiini eli A-vitamiinihappo on lääkeaine, jonka sijaan kosmetiikassa käytetään miedompia retinoideja. Vaikkapa atselaiinihappoa saa käyttää niin lääkkeissä kuin kosmetiikassa. Myös jotkut keratolyyttiset aineosat ovat samoja, mutta pitoisuuksissa on eroja.
Jos akne on lääkärin hoidossa, ei lääkkeille edes yritetä etsiä kosmeettisia vaihtoehtoja. Se ei tarkoita, ettei lääkehoidon rinnalla voisi käyttää kosmetiikkaa. Jos iho aknelääkityksen sivuvaikutuksena esimerkiksi kuivuu, on apteekin liitännäishoitokosmetiikka suorastaan suositeltavaa. Kun lääkityksen epämukavat sivuoireet vähenevät, iho sietää lääkkeitäkin paremmin – ja hoitotulokset paranevat.