Väsynyt nainen joogamaton vieressäVäsynyt nainen joogamaton vieressä

Milloin väsymyksen syyt tulisi selvittää?

21.2.2023
Kirjoittanut Jasmin Penttinen

Väsymys on hyvin yleistä ja esiintyy lähes kaikilla jossain vaiheessa elämää. Se on monelle hyvinkin tuttua. Väsymys on termi, jota käytetään kuvaamaan sekä uneliaisuus- että uupumistyyppistä väsymystä. Väsymyksen aiheuttajia on monia, joista osa fyysisiä ja osa henkisiä. Uupumistyyppisessä väsymyksessä nukahtamisen todennäköisyys ei ole suurentunut ja henkilö ei välttämättä nukahda, vaikka hän tuntisi olonsa väsyneeksi. Uupumuksen eri syitä voivat esimerkiksi olla stressi, ahdistus tai masennus. Uneliaisuustyyppinen väsymys on väsymystila, jonka yleisin syy on huonolaatuinen yöuni sekä unenpuute.

Milloin sitten kannattaisi selvittää syyt väsymykselle? Mikäli väsymys ja sen oireet ovat pitkäkestoisia ja jatkunut jo pidemmän aikaa kannattaa syy aina selvittää, koska jatkuva väsymys sekä voimattomuus voi olla myös merkki sairaudesta. Yleisimmin väsymys kuitenkin johtuu satunnaisesta unenpuutteesta ja usein siihen löytyykin syy väsyneen henkilön elintavoista tai elämäntilanteesta: liian lyhyet yöunet, stressaava elämäntilanne, liikunnan puute tai liiallinen alkoholin käyttö. Se voi kuitenkin olla oire myös sairaudesta, kuten masennuksesta, raudanpuutteesta, kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai jokin tulehdussairaus. 

Väsymyksen hoito on yksilöllistä ja riippuu paljon siitä, mikä sen aiheuttaja on. Meillä Apteekki 360 Ympyrätalon Labrassa voi kätevästi selvittää juuri, onko taustalla jokin fyysinen aiheuttaja, kuten raudanpuute tai kilpirauhasen vajaatoiminta. Meiltä löytyy valmiiksi kootut laajat laboratoriopaketit tarkoitettu juuri väsymyksen selvittelyyn. Tutkimukset voit ottaa ilman lääkärin lähetettä ja tulokset saat jo yhdessä työpäivässä. Suosittelemme kuitenkin aina vakavassa tai pitkittyneessä väsymyksessä olemaan yhteydessä lääkäriin.

Vinkit parempaan uneen:

 • Vältä kofeiinipitoisia juomia ennen nukkumaanmenoa. Kofeiini on piristävä ja voi aiheuttaa joillakin unettomuutta. 
 • Harrasta liikuntaa viikoittain. Liikuntaa lisää endorfiinejä, jotka tekevät meidät onnelliseksi sekä uneliaksi. 
 • Pidä huoneilma viileänä. Nukumme parhaiten lämpötilassa, joka on 17-22 asteen välillä. 
 • Syö monipuolisesti sekä tasaisesti. Tarpeellinen nesteen juonti on myös tärkeä muistaa. Monipuolisen ruokavalion ja riittävän nesteytyksen avulla varmistat riittävän energiansaannin.
 • Painopeitot voivat myös olla hyödyllisiä henkilöille, jotka kärsivät uniongelmista, stressistä tai levottomuudesta nukkumaan mentäessä. Painopeittoa kuvaillaan tuovan turvan tunnetta sekä auttamaan rentoutumisessa.

  Lähteet:
  Lainattu 17.2.2023
  Terveystalo: Väsymys voi olla luonteeltaan uupumus- tai uneliaisuustyyppistä, 2022.
  https://www.terveystalo.com/fi/tietopaketit/vasymys#Mit%c3%a4%20v%c3%a4symys%20on