Turvallista väriä itseruskettavalla

Erilaiset itseruskettavat luovat iholle luonnollista rusketusta muistuttavan sävyn. Niiden avulla voit herättää taikinan vaaleille kasvoille freessiä kevätilmettä tai ruskettaa sääret sukattomaan kesäkuntoon vain muutamassa tunnissa.

Kun itseruskettavat tulivat markkinoille, moni pelästyi niiden keinotekoista sävyä. Enää keinorusketuksesta ei tule oranssi, ja lopputulosta voi räätälöidä valitun tuotteen ja levityskertojen määrän mukaan.

Tehon takana on luonnollinen sokeri

Itseruskettavien vaikuttavat aineet ovat yleensä dihydroksiasetoni tai erytruloosi. Vaikeiden nimien takaa paljastuu kaksi luonnollista sokeria, jotka ihon pintasolukon kanssa reagoidessaan värjäävät sen rusehtavaksi. Vaikutustavasta johtuen keinorusketus ei suojaa ihoa UV-säteiltä, vaan sen kanssa on muistettava käyttää aurinkosuojaa kuten tavallisesti.

Itseruskettavissa on nykyään paljon valinnanvaraa. Esimerkiksi Apteekki 360:n hyllystä löytyy sekä emulsioita, geelejä että nesteitä. Osa niistä on gradual tan -tuotteita, joiden sävy syvenee asteittain käyttökertojen myötä. Juuri siksi ne sopivat hyvin vaikkapa kevään ensipäivettäjiksi. Perinteiset self tannerit antavat heti syvemmän värin.

 

Preppaa ja levitä

Itseruskettajan kanssa onnistuu, kun malttaa prepata ihon käyttöä edeltävänä päivänä kuorinnalla ja kosteusvoiteella. Karheimmat ihonkohdat, kuten kyynär- ja kantapäät, polvet, nilkat, kynsinauhat ja rystyset, kannattaa käsitellä erityisen huolella. Myös kasvot on syytä kuoria, kosteuttaa ja käyttää vaikkapa kosteusnaamiota.

Ennen itseruskettajan levitystä on hyvä käydä suihkussa tai puhdistaa kasvot. Iholle kosteuttavan pinnan jättäviä voidemaisia suihkugeelejä tai puhdistusmaitoja kannattaa kuitenkin välttää. Pesun jälkeen iho kuivataan hyvin, ja sille levitetään itseruskettavaa systemaattisesti pyöritellen alue kerrallaan.

Jotta väri ei kiinnity epätasaisesti, hiusraja, kulmakarvat, nenänpielet, polvi- ja kyynärtaipeet ja nilkat pyyhkäistään lopuksi kevyesti paperilla. Tuotteen annetaan imeytyä hetki ennen pukeutumista tai seuraavia ihonhoitovaiheita. Koska tiukat saumat voivat aiheuttaa hankaumia, heti levityksen jälkeen kannattaa käyttää väljiä, tummia vaatteita.

Itseruskettavan paras levitysajankohta on illalla, sillä väri muodostuu ihoon joidenkin tuntien kuluessa. Levityksen voi toistaa vperättäisinä päivinä niin usein, kunnes haluttu tulos on saavutettu. Jos esimerkiksi polviin tai jalkapöytiin sattuisi tulemaan tummempia laikkuja, niitä voi vaalentaa hellästi hohkakivellä suihkun aikana.

 

Huolto pidentää kestoa

Itserusketus karisee pois vähitellen ihon pintasolukon hilseilyn mukana. Jotta tämä tapahtuisi mahdollisimman hitaasti ja tasaisesti, keinorusketettua ihoa pitää kosteuttaa tavallista runsaammin, ja rusketustuotetta käyttää satunnaisesti myös ensilevitysten jälkeen. Mutta parhaastakaan hoidosta huolimatta samaa väriä ei voi jatkaa loputtomiin, vaan prosessi on aloitettava alusta asti joidenkin viikkojen välein.

Kasvoille suunnattuja tuotteita, kuten kevyesti päivettäviä kasvovesiä, voi käytellä huolettomammin aina tarpeen mukaan. Sellaista voi sekoittaa myös päivävoiteen joukkoon, mikä on kätevä tapa ylläpitää ihon tervettä sävyä vaikka vuoden ympäri.

Itseruskettavia & Preppaajia -tuotteet Apteekki 360:ssä

Tutustu koko tuotelistaukseen täältä