Tunnista ruusufinni ja hoida hellästi

Ruusufinni eli rosacea on varsinkin keski-ikäisillä vaaleilla naisilla yleinen tulehduksellinen ihosairaus. Vaarattomuudestaan huolimatta se on kiusallinen vaiva.

Ruusufinniä eli rosaceaa voi epäillä, jos iho alkaa lehahdella ja punoitella aiemmasta poikkeavalla tavalla. Ihoon voi myös ilmestyä näppyjä, ja siinä voi tuntua kuumotusta, kipua ja kirvelyä.

Ruusufinnin tarkkaa syytä ei tunneta, mutta siihen liittyy perinnöllinen taipumus. Lisäksi tarvitaan yksilöllisesti vaihtelevia laukaisevia tekijöitä, kuten aurinko, pakkanen, sauna, reipas liikunta, kuumat ruoat ja juomat, alkoholi, mausteet, jotkut ruoka-aineet tai stressi.

Ruusufinni eli rosacea on varsinkin keski-ikäisillä vaaleilla naisilla yleinen tulehduksellinen ihosairaus

Yksi sairaus, monta alatyyppiä

Ruusufinnistä on useita alatyyppejä. Yleisin on punoittava ruusufinni, joka oirehtii selkeänä punoituksena ruusufinnille tyypillisillä ihoalueilla. Niillä voi lisäksi erottua laajentuneiden hiussuonten verkko.

Papulopustulaarisessa ruusufinnissä on näppyjä, joiden sisällä ei ole tavallisille finneille tyypillistä talia vaan kirkasta tulehdustekijänestettä. Fyyma on alatyypeistä harvinaisin ja selvästi yleisempi miehillä kuin naisilla. Fyyma näyttäytyy paksuuntuneena, myhkyräisenä ihomuutoksena lähinnä nenässä.

Ruusufinnin tunnistamista hankaloittaa, että samoja oireita liittyy muihinkin iho-ongelmiin. Hyvä erottaja on, että rosacea oirehtii yleensä vain kasvojen kuperilla pinnoilla, kuten poskissa, otsassa ja leuassa.

Ruusufinniin voi liittyä myös silmäongelmia, kuten luomireunan tulehtumista, silmien punoitusta ja kuivumista.


Älä ärsytä, hoida hellästi

Ruusufinnin hoitaminen on haastavaa, sillä se voi reagoida jopa samoihin asioihin eri tavoin eri tilanteissa. Tietyt perusasiat on kuitenkin hyvä pitää mielessä: Esimerkiksi karheat pyyhkeet, kylmä ja kuuma vesi ja raemaiset kuorinnat kannattaa aina jättää väliin.

Ruusufinni-ihon kasvojenpuhdistukseen sopivat parhaiten pH-arvoltaan happamat geelit tai ohuet puhdistusmaidot. Kasvovesi ei saa sisältää alkoholia, tai sitä saa olla mukana vain vähän.

Jotta kosmetiikkatuotteet eivät loisi kasvualustaa ruusufinniä pahentaville mikrobeille, on niiden koostumusten oltava mahdollisimman ohuita ja hengittäviä.

Kosmetiikan aktiiviaineita ruusufinnin avuksi

Ruusufinnille suunnatut kosmetiikan aktiiviaineet perustuvat yleensä niiden kykyyn vahvistaa ihon suojausta sekä lievittää tulehdusta ja tasapainottaa happovaippaa, pH:ta ja hyvää bakteeriflooraa.

Yleisesti käytettyjä ja toimivia valintoja ovat esimerkiksi ohuet öljyt, atselaiinihappo, karpalo, sinkki, C-vitamiini ja miedot retinoidit. Korkeakertoiminen aurinkovoide on olennainen osa rosacean hoitoa, eikä sen käytöstä kannata ainakaan keväällä ja kesällä koskaan luistaa.

Monissa ruusufinnituotteissa on punoitusta neutraloiva vihertävä sävy. Runsaspigmenttinen meikkivoide kätkee punakkuuden ja laajentuneet suonet alleen vieläkin tehokkaammin.

Apteekissa on myös lääkärin toteaman ruusufinnin hoitoon tarkoitettuja itsehoitovoiteita. Sen sijaan kortisoni ei sovi ruusufinnille, sillä väliaikaisesta avusta huolimatta se pitkällä aikavälillä vain pahentaa oireita.

Analysoi aiheuttajia ja hyväksy yllätykset

Ulkoisen ihonhoidon lisäksi kannattaa yrittää tunnistaa iho-oireita laukaisevia tekijöitä. Jos esimerkiksi stressi, punaviini tai sauna saavat posket helottamaan, on niitä syytä välttää – tai ainakin vähentää.

Mutta sekin kannattaa muistaa, että yllätyksellisyys on osa ruusufinniä. Rauhalliset jaksot voivat toisinaan kestää pitkäänkin, kunnes tilanne muuttuu. Joskus laukaiseva tekijä on ilmeinen, mutta joskus se jää epäselväksi. Satunnaisiin pahenemisiin ei pidä suhtautua takapakkina vaan osana rosacea-ihon elämää.

Tilaa ruusufinniin sopivia hoitotuotteita tästä >>