KOSMETOLOGIN RATKAISUT SYKSYISIIN IHONHOITOHAASTEISIIN

8.9.2023

Iho on kehoa suojaava rajapinta, joka reagoi välittömästi ympäristön muutoksiin. Siksi myös vuodenaikojen vaihtumisen näkee ja tuntee kasvoilla. Vaikka sydänsyksy on vasta edessä, sopeuttaa iho itseään jo nyt valon, lämpötilan ja ilmankosteuden alenemiseen. Kun huomioit tämän myös ihonhoidossa, sujuu siirtymä kylmään kauteen helpommin.

Yltäkylläistä kosteutta kerrostamalla

Kesällä aurinko ja lämpö vahvistivat ihon pintaa, minkä vuoksi hipiä on vielä alkusyksystäkin edelleen hyvässä kunnossa. Toisaalta ihon alempiin kerroksiin on saattanut tulla valovaurioita, jotka alkavat nyt tulla esiin hienoisina juonteina ja karheutena. 

Alkusyksyn ihonhoitorutiinin avainjuttu onkin yltäkylläinen kosteuttaminen. Tässä onnistuminen yhä kuivuvassa ilmanalassa ei ole helppoa, minkä vuoksi kasvoille kannattaa kerrostaa useita humektanttisia tuotteita.

Esimerkiksi heti kasvoveden jälkeen käytettävät geelimäinen hoitoneste ja nesteyttävä hoitoseerumi ovat toimiva tehopari. Niiden luovuttama kosteus lukitaan ihoon jo hieman rasva-aineita sisältävällä voiteella. Jos kesäistä kevytemulsiota on edelleen jäljellä, voi sitä runsauttaa ihoöljyllä. Erityisesti luonnonkosmetiikan kasviöljyt sisältävät runsaasti paitsi hyviä rasvahappoja niin muita iholle hyödyllisiä bioaktiivisia aineita.

Jotta seerumista, kosteusvoiteesta ja öljystä saa kaikki tehot irti, ne kannattaa levittää edellistä tuotteesta vielä hieman nahkealle iholle. Syysihoa voi huoltaa myös pesuveden lämpötilaa alentamalla, sillä liian kuuma vesi liuottaa osaltaan ihon omasuojaa. 

Kiirekin kuormittaa kasvoja

Syksyn tuntee myös siitä, että arjen tiukka tahti painaa päälle. Tämä lisää stressihormoni kortisolin tuotantoa, mikä on tiettyyn rajaan asti hyvä juttu. Esimerkiksi iho tarvitsee kortisolia muun muassa kudosvaurioiden korjaamiseen.

Mutta jos kiire on aina läsnä, ihon immuunipuolustus heikkenee. Stressi-ihon oireita ovat esimeriksi epätyypillinen näppylöinti ja yleinen herkistely ja reaktiivisuus. Pidemmän päälle stressi ikäännyttää ihoa ennenaikaisesti, sillä se lisää vapaiden radikaalien haitallista aktiivisuutta ihossa. 

Stressistä johtuvia iho-ongelmia ei pyyhkäistä pois kosmetiikalla, mutta niitä voi lievittää antioksidanttipitoisilla hoitotuotteilla. Esimerkiksi C-, E- ja A-vitamiineja sisältävä seerumikuuri tehostavat ihon palautumista ja vastustuskykyä kiireen keskellä. 

Myös kosteusnaamiot auttavat ihoa sopeutumaan syksyn kuormitukseen. Jos aika on kortilla, turvaudu yönaamioon. Jo pari käyttökertaa viikossa boottaa iholle tärkeitä mekanismeja, lisää ihon kimmoisuutta ja palauttaa kasvoille niiden levänneen ilmeen yöunien aikana. 

MUISTA MALTTI!

Hoida hyvin, mutta älä vedä överiksi: myös ylihoitaminen stressaa ja kuormittaa ihoa! Jos ihonhoito tuottaa ongelmia, selvitä ihosi tila ja tarpeet kosmetologin konsultaatiossa.