Siitepölykausi alkaa pian - tarkista kukinta-ajat nyt!

21.3.2023
Kirjoittanut Jasmin Penttinen

Siitepölykausi kestää keväästä loppukesään asti. Leppä ja pähkinäpensas aloittavat kukinnan ensimmäisenä maalis-huhtikuussa. 

Tämän jälkeen kukkii Suomessa eniten siitepölyä aiheuttava koivu. Keskikesällä sekä loppukesästä kukkivat heinät, joista ainakin 40 eri lajia tuottavat allergisoivaa siitepölyä. Pujo, joka aloittaa kukinnan heinäkuussa, voi tuottaa monellekin allergisia oireita. Lisäksi pujon sivuversot kukkivat uudelleen syyskuussa ja kukinta voi jopa jatkua ensimmäisiin yöpakkasiin asti. 

Lehtipuiden, heinien ja pujon kukinta-ajat tietävät tukalia aikoja siitepölyallergikoille. Kun lääkityksen aloittaa ajoissa ennen kukinnan alkamista pääsee vähemmillä oireilla. Allergian hoitoon käytetään paikallishoitona käytettäviä nenäsuihkeita nenäoireisiin ja silmätippoja silmäoireisiin. Niiden lisäksi voidaan käyttää myös antihistamiinitabletteja.

Turun yliopiston aerobiologinen yksikkö tiedottaa koko maan siitepölytilanteesta osoitteessa https://norkko.fi/ . Säännöllinen tiedottaminen aloitetaan kun pähkinäpensaan ja lepän siitepölyn kulkeutuminen Suomeen yleistyy tai kukinta alkaa eteläisessä Suomessa. Tällä hetkellä pähkinäpensas ja leppä kukkivat jo Etelä-Ruotsissa.

Lähteet:
Siitepölykausi. Allergia-, iho- ja astmaliittohttps://www.allergia.fi/allergia/siitepolyallergia/siitepolykausi/ (lainattu 3.3.2023)