Onko monivitamiineista oikeasti mitään hyötyä?

Monivitamiinit ovat ylivoimaisesti suosituimpia ravintolisiä, mutta niiden tehosta on paljon erilaisia näkemyksiä.

Syystäkin. Maailmanmarkkinoilla on ties minkälaisia valmisteita, joiden reseptiikasta ja raaka-aineista on joskus vaikea mennä takuuseen.

Suomessa tilanne on onneksi kohtuullisen hyvä, sillä verkkokaupoista ja apteekkien hyllyiltä löytyy useita perusjärkeviä vaihtoehtoja - osa kotimaisiakin. Silti myös näiden toimivuudessa voi olla suuria eroja.

Mitä sitten tulee itse otsikon kysymykseen:

Monivitamiineista voi olla paljonkin hyötyä tukemaan nykyajan ihmisen kiireellistä ja ravinneköyhää arkea, jossa stressitasot ovat korkealla ja lautaselle ei aina mahdu tarpeeksi juuri niitä oikeita asioita.

Tämä on todellisuutta useimmille suomalaisille – sen näyttää myös suuri kansakunnan ravintokäyttäytymistä seuraava FinRavinto-tutkimus.

Monivitamiini voikin toimia eräänlaisena vitamiini- ja hivenainevakuutuksena, jolla autetaan kehoa saamaan kaikki sen tarvitsemat mikroravinteet.

Mutta miten erotat hyvän monivitamiinin huonosta?

Viisi kriteeriä, joilla arvioit monivitamiinin toimivuutta

Monipuoliset ainesosat
Monivitamiinin tulisi nimensä mukaisesti sisältää useita eri mikroravinteita, jotta sillä on paras mahdollisuus tukea erilaisia puutoksia. Nykyään tuotteisiin pystytään mahduttamaan helposti jopa yli 20:tä eri vitamiinia ja hivenainetta. HUOM. kapseleihin ei kuitenkaan tule tunkea vähän sitä sun tätä, vaan ainesosien tulisi pohjautua järkevään reseptiin.

Hyvin imeytyvät ja laadukkaat muodot
Ravintolisissä käytetyistä ainesosista on olemassa useita eri muotoja, jotka eivät kaikki ole yhtä hyödyllisiä ihmiskeholle. Esimerkiksi B-vitamiinien tulisi olla aktiivisessa muodossa, jotta ne oikeasti pääsevät imeytymään elimistöön. Tärkeä termi, jota voi tiirailla purkin takaa, on ”bioaktiivisuus”.

Riittävän vahvat annokset
Monivitamiini on käytännössä turha, jos ainesosia ei ole kapseleissa riittävää määrää. Annostusten tulisi pohjautua yleisiin suosituksiin sekä uusimpaan tutkimustietoon.

Ei turhia ainesosia
Raaka-aineita tulisi sisällyttää tuotteeseen ainoastaan, jos niille on selkeä tarve. Jotkin monivitamiinit saattavat sisältää esimerkiksi rautaa ja seleeniä, jota monet suomalaiset voivat saada muutenkin jo riittävästi. Rauta myös varastoituu elimistöön ja voi olla liian suurissa määrissä jopa haitaksi.

Luotettava valmistaja
Tämä on luultavasti kriteereistä tärkein. Harva nimittäin jaksaa itse selvittää perin pohjin kaikki yllä olevat asiat. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa monivitamiini valitaan loppujen lopuksi melko summanmutikassa. Kannattaa siis käyttää muutama minuutti tutustuakseen erilaisiin valmistajiin ja heidän toimintatapoihinsa.

Mikä erottaa Puhdistamo Smart Multin muista monivitamiineista?

Smart Multin idea on päivittää tavalliset monivitamiinit tähän päivään ja vastata täydellisesti yllä oleviin kriteereihin.

Tuote on rakennettu tiukalla seulalla uusimman tutkimustiedon varaan. Ei kompromisseja, ei heikkolaatuisia raaka-aineita, ei mitään ylimääräistä.

Valmisteen pohjan muodostavat erittäin runsaat määrät laadukkaita C-, D- ja E-vitamiineja sekä jodia, sinkkiä, mangaania ja molybdeenia, muiden olennaisten vitamiinien ja hivenaineiden ohella.

Tämän lisäksi Smart Multi sisältää kaikki kahdeksan B-vitamiinia, joista metylaation kannalta tärkeimmät B2, B6, B9 ja B12 ovat bioaktiivisissa muodoissaan taaten niiden erinomaisen imeytyvyyden.

Smart Multiin on myös lisätty uniikkeja ainesosia Q10:a, luteiinia ja zeaksantiinia. Näillä haetaan tukea muun muassa aivotoiminnalle sekä älylaitteiden sinisestä valosta kärsiville silmille. Kaiken kaikkiaan tuote sisältää 23 vaikuttavaa ainesosaa.

Smart Multi on erinomainen tuki nykyajan ihmisen arkeen, olit sitten kovaa urheileva nuori, ruuhkavuosia suorittava nelikymppinen tai aktiivisena pysyttelevä eläkeläinen.

Tutustu Puhdistamon Smart Multi -monivitamiiniin täältä >>