Psoriaasi (psoriasis) - Oireet ja Hoito

psoriasis oireet

Psoriaasi on krooninen tulehdussairaus, joka voi aiheuttaa oireita ihon lisäksi myös kynsissä ja nivelissä. Psoriaasi voi esiintyä eri muodoissa, mutta sille on ominaista hilseilevä, punoittava ihottuma, kutina, kuivat läiskät iholla ja päänahassa. Ihopsoriaasia sairastaa noin 2 % suomalaisista ja 3 % maailman väestöstä.

Ihopsoriaasin perimmäinen syy on uusien ihosolujen ylituotanto ja lisääntyminen ihon uloimmassa kerroksessa (epidermiksessä). Epidermiksen ihosolut käyvät läpi syklisen prosessin, jossa uusia ihosoluja syntyy, kypsyy ja kuolee - ja korvautuu uusilla. Normaalilla iholla tämä prosessi kestää noin kuukauden.

psoriasis hoito

Psoriasis oireet

Psoriaasia sairastavan henkilön iholla tämä sykli on noin 3-4 päivää, jolloin ihosoluja kertyy ihon pinnalle ja iholle muodostuu paksuja, punaisia ja hilseileviä läiskiä (psoriaasiläiskiä), jotka voivat aiheuttaa ihotulehdusta, kutinaa ja kipua. Kun suuremmat läiskät sitten kuoriutuvat pois, ihon alla oleva iho voi olla hyvin ohut, kipeä ja vuotava.

Psoriaasi on yleensä elinikäinen, ja sen laajuus ja vaikeusaste vaihtelee. Joillakin ihottuma on pääasiassa päänahassa, kun taas toisilla voi olla pitkiä oireettomia jaksoja ja lieviä oireita. Joillakin ihmisillä on kuitenkin vaiheita, joissa ihottumaa esiintyy usein ja laajoilla alueilla kehossa. Valtaosalla psoriaasi on kuitenkin lievä, ja oireilee esimerkiksi yksittäisinä läiskinä päänahassa tai muualla iholla. Näissä tapauksissa paikallishoito riittää.

psoriasis ja kutiseva ihottuma

Psoriasis hoito

Lieväkin ihopsoriaasi voi heikentää sitä sairastavan elämänlaatua. Psoriaasiin ei ole parannuskeinoa, mutta sen oireita voidaan hoitaa monin tavoin, ja oikeat hoidot voivat auttaa ja lievittää sekä oireita että niiden esiintymistä.

Hoitovaihtoehdot riippuvat psoriaasin oireiden vakavuudesta ja sairastuneen iästä. Psoriasiksen hoidolla pyritään hidastamaan uusien ihosolujen muodostumisen sykliä, poistamaan hilseilyä, vähentämään ihon tulehdusta sekä lievittämään ja ehkäisemään psoriaasin oireita.

Riippumatta hoidosta ja hoitovaihtoehdoista, tärkeä on myös säännöllinen ihon perushoito. Johdonmukaisella ihonhoitorutiinilla voidaan parantaa ja ylläpitää ihon hyvinvointia.

locobase psoriasis cream

Kosteuttavat perusvoiteet ja voiteet, joilla on kuorivia ominaisuuksia, ovat hyvä hoidon perusta. Vaikka perusvoiteet eivät sinällään hoida itse tautia, ne pehmentävät ja kosteuttavat psoriaasista kärsivää ihoa ja lievittävät oireita, kuten kutinaa ja ihon herkkyyttä. Ihon kosteuttaminen on myös tärkeää, sillä kuiva iho ylläpitää psoriaasin iho-oireita. Sauna tai lämmin kylpy voi myös helpottaa psoriaasin oireita, pehmentää ihoa ja estää hilseilyä. On myös tärkeää muistaa välttää laukaisevia tekijöitä, kuten kylmä tai kuiva sää, alkoholi, ylipaino ja tupakointi.

 

Lähteet:

Psoriaasi Terveyskirjasto

DermNet Psoriaris