Mitä pakata mukaan lomareissulle tai mökille?

6.7.2023
Kirjoittanut Jasmin Penttinen

Reissuun lähteminen on aina mukavaa, mutta itse pakkaaminen voi olla uuvuttavaa sekä stressaavaa on kyseessä sitten pidempi kaukomatka, lomamatka kotimaassa tai vain mökille lähtö. 

Mitä sitten apteekista tulee muistaa ostaa? Erityisen tärkeä on esimerkiksi särkylääkkeet sekä aikuisille että lapsille. Haavanhoitotarvikkeet, eli haavan desinfiointiaine, erikokoisia laastareita, sideharsoa sekä tehdaspuhtaita kuitutaitoksia pieniä tapaturmahaavoja varten.

Reissussa tulee yleensä käveltyä paljon, mikä tietää rakkoja tai hiertymiä jalkoihin. Ennaltaehkäise rakkojen muodostumista pitämällä mukana rakonestopuikkoa, jota levitetään ennaltaehkäisevästi alueisiin joihin helposti voi muodostua hiertymiä. Puikon liukaste tekee iholle suojaavan kerroksen. Varaudu silti rakkoihin tai hiertymiin ostamalla laadukkaita sekä hoitavia rakkolaastareita. Rakkolaastarit lievittävät kipua nopeasti ja nopeuttaa itse rakon paranemista.

Mökille lähtiessä on hyvä muistaa kyypakkaus, punkkipihdit sekä hyttys- ja punkkikarkotteet. Mökkiolosuhteisiin kannattaa varata mukaan myös mikrossa lämmitettävä tai pakastimessa viilennettävä kylmä/lämpöpakkaus, joka on erinomainen ensiapu sekä kipeille lihaksille että lihas- ja nivelsidevammoihin kuten nyrjähdyksiin ja venähdyksiin. Lisäksi tukeva ideaaliside on hyvä löytyä ensiapupakkauksesta. 

Aurinkosuojavoidetta tarvitsee aina lähtee sitä ulkomaille tai reissuun kotimaassa. Kannattaa valita rasva, jonka suojakerroin on vähintään 30 mieluiten 50. Älä missään nimessä luota kaapin perältä löytyneisiin viime vuoden rasvoihin, sillä näiden voiteiden suojaavat ominaisuudet alkavat heikentyä, kun voide on ollut kosketuksissa hapen kanssa. Muista myös pakata mukaan ihoa kosteuttavaa after sun-voidetta tai viilentävää aloe vera-geeliä.

Yleinen ongelma monelle ulkomaan matkailijalle ovat vatsavaivat ja aika lomalla voikin helposti kulua hotellin vessassa. Yleensä sairastuminen johtuu bakteereista tai viruksista, jotka päätyvät elimistöön esimerkiksi ruoan tai veden kautta, myös hengitysteitse. Tämän seurauksena elimistön bakteeritasapaino järkkyy ja huonot bakteerit vievät tilaa hyviltä bakteereilta. Etenkin lämpimissä maissa bakteerikanta voi olla erilainen kuin Suomessa. Apteekissa myytävät maitohappobakteerit ovat samoja hyviä bakteerikantoja kuin ihmisen suolistossa on luonnostaan. Elimistön bakteerikanta ei tasapainotu välittömästi, vaan hyvien bakteerien määrän vahvistuminen kestää muutaman päivän. Jotta suoliston hyvä bakteerikanta olisi matkalla mahdollisimman vahva, kannattaa maitohappobakteerien ottaminen aloittaa jo muutama päivä ennen matkalle lähtöä. Lisäksi bakteerikannan tasapainottamista voi jatkaa matkan jälkeenkin. Kuitenkin terve maalaisjärki on tietysti paras keino välttää ikävät vatsataudit yms. 

Muista myös tarkistaa ajoissa ennen ulkomaan matkalle lähtöä että tarvittavat rokotukset ovat ajan tasalla. Meiltä Apteekki 360 Labrasta on mahdollista saada tavallisimmat matkailijan rokotukset helposti ilman lääkärin reseptiä. Kysy lisää terveydenhoitajaltamme.