Miten valmistautua laboratorion näytteenottoon?

Verikokeisiin on tärkeää valmistautua oikein, jotta saadaan mahdollisimman luotettavat tulokset kertomaan elimistösi tilasta. Meillä voit tulla otattamaan kaikki laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä.

Paastonäytteet – miten toimin?

Suurin osa verikokeista voidaan ottaa ilman paastoamista. Ennen näytteenottoa voi aterioida kevyesti ja juoda nestettä, mutta kofeiinipitoisia juomia olisi syytä välttää. 

Jotkin verikokeet vaativat paaston ja tämä on aina mainittu testin yhteydessä. Paastonäytettä varten tulee olla syömättä ja juomatta 10-12 tuntia. Paasto ei myöskään saisi ylittää 12 tuntia. Yleensä paastoverinäytteet on helpointa ottaa aamupäivän aikana.

Edeltävänä päivänä ei ole myöskään hyvä juoda normaalia enempää vettä, virvoitusjuomia tai kahvia/teetä. Aamulla ennen näytteenottoa voi nauttia lasillisen vettä.

Mitkä verikokeet vaativat paaston?

Paastoa vaativan testin tunnistaa aina testin lyhteen edessä olevasta f-kirjaimesta. Jos sinulta otetaan samalla kertaa monia eri verikokeita ja yhdessäkin on merkittynä f-kirjain, niin kokeita varten pitää paastota. Mainitsemme jokaisen paketin yhteydessä, jos kyseinen paketti vaatii paaston.

Paastoa vaativia verikokeita ovat mm. glukoosi, eli verensokeri (fP-gluk), Transferriini (fS-Transf) sekä Transferriinin rautakylläisyys (fS-TrFeSat). 

Voinko ottaa lääkkeeni ennen näytteenottoa?

Yleensä lääkärin määräämät lääkkeet voi ottaa ennen näytteenottoa. Kuitenkin jos halutaan mitata kyseisen lääkkeen pitoisuutta oikean annoksen selvittämiseksi – tällöin näyte otetaan aamulla ja lääke otetaan vasta näytteenoton jälkeen.

Muistathan myös tulla näytteenottoon ajoissa. On hyvä, jos pystyt istumaan ennen näytteenottoa rauhassa noin 15 minuuttia verenkierron tasaamiseksi.

Jäikö kysyttävää? Ota meihin yhteyttä ja kysy lisää!