MITÄ MIES?

31.10.2023

Marraskuussa vietetään niin isänpäivää kuin Movemberia. Maskuliinisen kuukauden kunniaksi mekin puhumme nyt miehille suunnatusta kosmetiikasta ja sen käyttäjistä.

Miesten kosmetiikankäyttö nousussa

Maailman visualisoituminen on muuttanut asenteita ja lisännyt kiinnostusta ulkonäköä kohtaan. Jo ennen pandemiaa neljä viidestä suomalaismiehestä kiinnitti päivittäin huomiota pukeutumiseensa. Nykyään miehiä näkyy yhä enemmän myös kosmetiikkaostoksilla. Kaikki eivät tiedä tätä itsekään, sillä moni yhdistää kosmetiikan edelleen vain ihonhoitoon ja meikkeihin.

Todellisuudessa kosmetiikkaan luetaan EU:ssa paljon muutakin, kuten esimerkiksi perusvoiteet, deodorantit ja hammastahnat, ja jokainen suomalainen kuluttaa siihen noin 180 euroa vuodessa. Miesten osuus on kasvussa, mitä selittää esimerkiksi ilmiöksi noussut partabuumi ja kiinnostus hiuksia kohtaan.

Mies ostaa, mitä iho tarvitsee

Maskuliininen kosmetiikankäyttö on tarvelähtöistä ja ratkaisuhakuista. Kun kosmetiikkakaupoille lähdetään, on ihossa ongelma, joka halutaan ratkaista. Ostopäätöstä vauhdittaa, jos nimi kertoo välittömästi, mihin tarpeeseen tuote vastaa ja pakkauksen kehtaa ottaa esiin myös kavereiden edessä.

Eri sukupuolille suunnatussa kosmetiikassa on myös koostumuseroja. Testosteronin vuoksi miehen iho on rakenteeltaan paksumpaa ja tyypiltään rasvoittuvampaa kuin naisen. Ihot eroavat myös niiden pH-arvon, suojabarriäärin vahvuuden ja karvoituksen suhteen, mikä on huomioitu tuoteformuloissa.

Puhdistus geelillä, kuorinta rakeilla

Yksi yleisimpiä miesten apteekista ostamia kosmetiikkatuotteita on ihonpuhdistusaine. Rakenteellisesta vahvuudestaan huolimatta miehenkään iho ei kestä saippuapesua, vaan sen sijaan valitaan vaikkapa raikas geeliputsari. Osa suosii misellivesiä, joiden sisältämät misellit vetävät puoleensa likaa, epäpuhtauksia ja rasvaa kuin pienet magneetit tehden ihosta puhtaan yhdellä pyyhkäisyllä.

Miehille suunnattujen kosteusvoiteiden valtteja ovat raikkaus, mattapintaisuus ja helppo levittyvyys. Moni tahtoo yhden tuotteen, joka sopii myös parranajon jälkeiseen ihon rauhoittamiseen. Myös kuorinnat ovat miesten mieleen, sillä ne ovat konkreettinen keino poistaa ihoa tukkiva solujäte ja vähentää epäpuhtauksia.

Kysyvä löytää ja luottaa ammattilaisiin

Apteekin itsehoitopuolella miehet olivat pitkään hyvin itsenäisiä asiakkaita. Nykyään ilahduttavan moni kyselee ammattilaisten neuvoja ja ottaa niistä tunnollisesti vaarin. Miehiä luonnehtii myös tuoteuskollisuus, eivätkä he koe uutuuksiin tutustumista niin tärkeänä kuin naiset.

Apteekki 360:n tavoite on olla osaava, neutraali ja asiallisesti palveleva kosmetiikan ostopaikka ihan kaikille. Jos mikä tahansa asia ihossa siis ihmetyttää, käänny huoletta ammattilaistemme puoleen joko kivijalassa tai verkossa. Kun iho voi hyvin, voi keskittyä muihin asioihin.