Matala-asteinen tulehdus on itsessään oireeton - Apteekki 360 Helsinki - Verkkoapteekki
121 Apteekki 360 info

Matala-asteinen tulehdus on itsessään oireeton

Mikä on matala-asteinen tulehdus?


Matala-asteinen tulehdus ei ole varsinainen sairaus, vaan tila, jossa elimistö reagoi ärsytykseen erittämällä tulehdusvälittäjäaineita. Tulehdustila saa yleensä alkunsa rasvakudoksesta. Ongelma korostuu, kun rasvaa alkaa kertymään liikaa elimistöön ja tulehdusta edistävien välittäjäaineiden pitoisuus lisääntyy kehossa. Samalla tulehdukselta suojaavien välittäjäaineiden pitoisuus vähenee. 


Matala-asteinen tulehdus on itsessään oireeton ja löydetään yleensä vasta muiden sairauksien yhteydessä, joten sen vuoksi sitä voidaan myös kutsua nimellä hiljainen tulehdus. Eri tutkimuksissa on löydetty yhteys matala-asteisella tulehduksella sekä valtimotaudin, kuten sepelvaltimotaudin välillä (Sydänliitto 2022). Tämä tulehdustila saattaa siis edistää sepelvaltimotaudin etenemistä. 


Muun muassa ylipaino; erityisesti vyötärölihavuus, vähäinen liikunta, stressi, ravintoköyhä ruokavalio, huono unen laatu sekä vähäinen unen määrä lisäävät matala-asteisen tulehduksen ilmenemisen riskiä. Pitkälle prosessoidut ja rasvaiset ruoat, liiallinen sokerin saanti sekä taas liian vähäinen kuidun määrä ruokavaliossa edistävät matala-asteista tulehdusta kehossa. 


Terveellinen elämäntapa vähentää matala-asteista tulehdusta


Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on todettu olevan paras keino hillitä ja ennaltaehkäistä matala-asteista tulehdusta. Ruokavaliolla on merkittävä vaikutus tulehduksellisen tilan hallinnassa. Pehmeillä rasvoilla sekä marjoilla, kasviksilla, hedelmillä, täysjyväviljalla ja kalalla saadaan laskettua matala-asteisen tulehduksen määrää kehossa. 


Myös liikunnalla voidaan edesauttaa matala-asteisen tulehduksen hillitsemistä. Kaiken tyylisellä ja pituisella liikunnalla on todettu olevan merkitystä. Tärkeintä on liikunnan säännöllisyys ja monipuolisuus ja sen vaikutukset rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan sekä lihaksiin ja sitä kautta myös vyötärön ympärysmittaan sekä kehonkoostumukseen. (Sydänliitto 2022)


Miten mitata matala-asteisen tulehduksen määrää kehossa?


Matala-asteista tulehdusta voidaan tutkia verikokein, eli herkällä CRP-tutkimuksella. C-reaktiivinen proteiini on tutkimus, jonka avulla voidaan tutkia kehon tulehdustilaa. Mikäli matala-asteista tulehdusta halutaan mitata olisi se parasta tehdä tilanteessa, jolloin elimistössä ei ole akuuttia bakteeri- tai virusinfektioita tai muuta tulehdusta. Juurikin sen takia, että CRP-tulehdusarvo nousee yleensä tulehdusten yhteydessä ja tällöin arvo ei välttämättä olisi luotettava. 


Mittaus onnistuu kätevästi Apteekki 360 Ympyrätalon Labrassa ilman lääkärin lähetettä. Tulokset saa yhdessä työpäivässä ja ajanvaraus helppoa verkkosivujemme kautta tai soittamalla. Mikäli olisit kiinnostunut hieman laajemmasta laboratoriopaketista, löytyy meiltä myös sellainen! Laaja Hiljainen tulehdus-laboratoriopaketti antaa kattavan kuvan kehon mahdollisesta matala-asteisesta tulehduksesta.


Varaa aikasi jo tänään! 


Lähteet:

Sydänliitto: Mystinen matala-asteinen tulehdus, 2022. https://sydan.fi/artikkeli/mystinen-matala-asteinen-tulehdus/


Mallituote

Normaali hinta€19,99
/
Sis. verot
Tätä aluetta käytetään tuotetietojen esittelyyn. Kerro asiakkaallesi tuotteen ominiasuuksita ja ulkonäöstä. Anna tarkempia tietoja väristä, materiaalista, koosta ja tuotteen alkuperästä.