Lymfaterapia

24.4.2023
Kirjoittanut Jasmin Penttinen

Lymfaterapia on Emil Vodderin kehittämä tanskalainen menetelmä 1930-luvun lopulla. Se on käsin tehtävää pumppaavaa hierontaa, joka kohdistuu imusuoniin ja imusolmukkeisiin. Lymfahieronnan tarkoituksena on parantaa kudosimunestevirtausta, jolloin turvotus ja kipu vähenevät. Hieronnalla vaikutetaan parasympaattiseen hermostoon.

Imunestejärjestelmä on tärkeä osa ihmiskehon aineenvaihduntaa ja se osallistuu kuona-aineiden poistoon. Rytminen hieronta madaltaa sykettä ja rentouttaa. Positiivisena vaikutuksena lymfaterapia parantaa unen laatua sekä vähentää stressiä ja kipua.

Lymfaterapiassa hieronta alkaa hartiaseudun avausliikkeillä ja sen jälkeen siirrytään kohti hoidettavia alueita. Hieronnan yhteydessä janon tunne kuuluu asiaan, sillä lymfa kiihdyttää nesteiden poistumista ja kehon puhdistumista. 

Lymfaterapia sopii melkein kaikille. Sitä suositellaan erilaisten toimenpiteiden jälkeen ja erityisesti turvotuksen hoitoon. Lymfaterapiaa ei suositella alkuraskauden aikana, eikä se sovi myöskään syöpäpotilaille tai akuuttien tulehdusten yhteydessä.

Tutkimusten mukaan lymfaterapiaa suositellaan 3-6 kertaa peräkkäin, mutta jopa yksi käyntikerta voi riittää. Lymfaterapiassa kannattaa käydä ylläpitohoidossa kerran kuukaudessa. Mikäli turvotusta on paljon, hieronnassa voi käydä jopa kaksi kertaa viikossa.

Varaa nyt aika lymfaterapiaan helposti alta!