Ihon kuorinta ja hapot

23.1.2024
Kirjoittanut Jasmin Penttinen

Oletko miettinyt miksi iho näyttää samealta tai miksi meikkivoide ei levity nätisti. Tähän syy voi olla se että ihoa ei ole kuorittu. Ihon kuorinta poistaa kuollutta pintasolukkoa ja saa ihon näyttämään heleämmältä. Kuoriminen voi auttaa myös muihin ihon ongelmiin kuten suurentuneisiin ihohuokosiin, mustapäihin, akneen, juonteisiin, auringon aiheuttamiin vaurioihin, sarveistumishäiriöihin ja maksaläiskiin.

Ihoa voidaan kuoria kahdella eri tavalla; mekaanisesti ja kemiallisesti. Kuorinnan jälkeen on tärkeää levittää kasvoille kosteuttavaa seerumia, kasvoöljyä tai kasvovoidetta.

Ihon kuorinta kirkastaa kasvot. Kasvojen kuorinta tekee ihosta erityisen puhtaan.

Kemiallinen vai mekaaninen kuorinta

Kemialliset kuorinnat sisältävät vaikuttavana aineena jonkin kemiallisen yhdisteen, joka poistavat kuollutta ihosolukkoa ja epäpuhtauksia. Mekaaniset kuorinnat puolestaan sisältävät hankausaineita, jotka kuorivat ihoa. Kun niitä hangataan ihoa vasten ihon pinnalla olevat kuolleet solut irtoavat.

Kemiallinen kuorinta

Kemialliset kuorinta-aineet ovat yleensä happoja tai entsyymejä. Ne vaikuttavat ihon pintakerroksiin ja kuorivat pois kuolleita ihosoluja. Kosmetiikassa käytettävät hapot ovat AHA-, BHA-, LHA- ja PHA-happoja.

AHA eli alfahydroksihappo on vesiliukoinen pienimolekyylinen happo, jonka tarkoituksena on kuoria ihon syvempiä kerroksia. AHA-happoja kutsutaan usein hedelmähapoiksi, sillä ne ovat peräisin luonnosta, kuten ruokosokerista tai hedelmistä. AHA-happoja ovat glykolihappo, maitohappo, viinihappo, sitruunahappo, omenahappo ja mantelihappo. AHA-happojen pieni molekyylikoko, mahdollistaa sen, että ne pääsevät vaikuttamaan syvemmällä ihon pintakerroksiin ja täten nopeuttavat ihosolujen uusiutumista, kuorivat kuolleita ihosoluja ja parantavat ihon kykyä säilyttää kosteutta. AHA-hapot sopivat hyvin normaalille tai kuivalle iholle.

Herkkä iho kaupaa myös kuorintaa.

BHA eli beetahydroksihappo eli salisyylihappo on rasvaliukoinen molekyyli, joka ei pääse imeytymään yhtä syvälle ihon kerroksiin. BHA-hapot puolestaan ovat kooltaan suurempia, josta syystä ne eivät vaikuta yhtä syvälle ihoon kuin AHA-hapot, vaan toimivat ihon pintakerroksissa, jossa ne tasoittavat juonteita j arpia. BHA-happo on rasvaliukoinen, jonka vuoksi se liuottaa talia sekä kuolleita ihosoluja ja saa ihohuokoset näyttämään pienemmältä. Tästä syystä se sopii loistavasti rasvoittuvalle ja sekaiholle. Koska salisyylihappo ehkäisee tulehduksia sopii se myös tulehtuneen aknen tai ruusufinnien hoitoon.

Kuorinnan jälkeen iholle kannattaa levittää kosteusvoidetta. Kasvojen kuorinta kirkastaa ihoa nopeasti. Kuorinta sopii myös herkälle iholle.

AHA- ja BHA-happoja voidaan käyttää erikseen, mutta useassa tuotteessa on niitä molempia, sillä tällöin saadaan molempien tuomat edut.

Vielä BHA-happoja suurempi molekyylikoko on LHA- ja PHA-hapoilla. Koska molekyylikoko on suurempi, ne eivät pääse vaikuttamaan yhtä syvälle ihoon ja näin ovat hellävaraisempi vaihtoehto herkälle iholle. LHA eli lipohydroksihappo on salisyylihapon johdannainen. PHA eli polyhydroksihappoja ovat esimerkiksi glukonolaktoni- ja laktobionihappo.

Happojen käyttäminen ihon kuorinnassa

Happojen käytössä on hyvä muistaa, että ne ohentavat ja herkistävät ihoa, jolloin aurinkosuojan käyttäminen happotuotteiden ohella olisi tärkeää. Myös tästä syystä happojen käyttö olisi parempi rajoittaa iltarutiiniin. Jos et aiemmin ole käyttänyt happoja, on niiden käyttö hyvä aloittaa hiljalleen, jotta vältytään pahalta herkistymiseltä.

Kaikki kosmetiikan raaka-aineet, jotka sisältävät sanan happo, eivät kuitenkaan ole kuorivia, kuten esimerkiksi hyaluronihappo ja polyglutamiinihappo, jotka molemmat ovat loistavia kosteuttavia ainesosia. Kuorinnan jälkeen kosteutus onkin erittäin tärkeää.

Ihoa kuorivia entsyymejä ovat muun muassa papaijasta ja ananaksesta (bromelaiini) saatavat entsyymit. Entsyymikuorinta on hyvä vaihtoehto, kun haluaa kemiallisen kuorinnan, joka ei herkistä ihoa.

Kasvojen kuorinta voidaan tehdä kaikille ihotyypeille. Kuolleen ihon kuorinta ja epäpuhtaudet puhdistaa iholta kasvojen ihoa.

Mekaaniset kuorinnat

Mekaanisia kuorinta-aineita ovat esimerkiksi:

  • Murskatut pähkinät kuten saksanpähkinä tai kookos.
  • Erinäiset viljat kuten riisi tai maissi
  • Murskattu persikan kivi
  • Hohkakivi
  • Sokeri
  • Suola
  • Kahvinpurut
Kasvojen kuorinta sopii myös herkälle iholle. Kuorintavoiteet voi tehdä kotonakin. Kasvoille kannattaa käyttää eri tuotetta.

Vartalon kuorinta

Vartalon ihoa voi kuoria myös kodista löytyvillä raaka-aineilla, kuten suolalla, sokerilla tai kahvinpuruilla. Kasvojen iholle nämä kuitenkin tuppaaat olemaan liian karheita, jonka vuoksi ne voivat vahingoittaa kasvojen herkempää ihoa. Vartaloakin kanttaa kuoria tasaisin väliajoin. Tällöin esimerkiksi itseruskettava levittyy tasaisemmin ja säästyt karvatupin tulehduksilta. Myös huulia voi kuoria näillä kotoa löytyvillä ainesosilla, jolloin esimerkiksi huulipuna levittyy kauniimmin.

Hiuspohjan kuorinta

Myös hiuspohjaa voi ja kannattaa kuoria samalla tavalla kuin kasvojen tai vartalon ihoakin, jotta kuolleesta ihosolukosta pääsee eroon. Hiuspohjan kuoriminen voi auttaa hiuspohjan ongelmiin.

Hiuspohjan kuorinta auttaa vähentämään hilsettä

Hiuspohjan kuorinta auttaa poistamaan hiuspohjaan kertyneet muotoilutuote jäämät, jolloin hiukset saattavat näyttää likaisilta pesunkin jälkeen.

Hiuspohjan kuorinta auttaa hillitsemään päänahan kutinaa, kun muotoilutuotteiden, kovan veden ja talin jäämät eivät ole ärsyttämässä hiuspohjaa.

Hiuspohjan kuorinta voi auttaa pitämään päänahan rasvaisuuden kurissa, sillä ylimääräisen talin poistaminen edistää hiusten luonnollisen öljyntuotannon tasapainottamista.

Hiuspohjan kuorinta puhdistaa paremmin päänahkaa.

Helpon ja nopean itsetehdyn hiuspohjan kuorinnan saa valmistettua lisäämällä hieman sokeria shampoon sekaan.

Kuinka usein ihoa tulisi sitten kuoria?

Se kuinka usein ihoa tulisi kuorita, riippuu tietysti ihotyypistä ja oman ihon tarpeista. Suurinta osaa kuorinnoista on sopiva käyttää muutaman kerran viikossa, mutta kannattaa aina noudattaa kuorinnan omia ohjeita. Jos iho on kuitenkin kuiva tai herkkä kannattaa kuorimista tehdä harvemmin, esimerkiksi kerran kahdessa viikossa. On olemassa myös tuotteita, joilla ihoa voi kuoria hellävaraisesti päivittäin.

Kasvojen kuorinta on hyvä tehdä säännöllisesti. Kuorinta kannattaa tehdä harvemmin herkälle iholle.

Kuorinnan jälkeen

Kuorinnan ansiosta iho tuntuu sileältä ja pehmeältä, mutta tämä vaatii tehokasta kosteutusta, sillä kuorinta poistaa iholta suojaavia kuolleita soluja.

Ihon pH-arvon tasapainottuminen kuorinnan jälkeen onnistuu parhaiten käyttämällä kasvovettä tai hoitonestettä. Tämä on myös optimaalinen hetki levittää kasvoseerumia, koska hoitotuotteet tunkeutuvat sileään ihoon tehokkaammin verrattuna karheaan ja hilseilevään ihoon. Kuorintaprosessin päätteeksi ihotyypin mukainen suojaava kasvovoide viimeistelee ihonhoidon, säilyttäen vaikuttavat aineet ihon alla ja suojaten uutta pehmeyttä ulkoisilta haittatekijöiltä.