Koronatesti – Mitä sinun tulisi tietää koronatesteistä

Koronavirus, COVID-19 ( SARS-CoV-2)

Koronavirus (SARS-CoV-2) on ollut osa meidän jokaisen arkea jo useamman vuoden ajan, muuttaen tapaamme elää, työskennellä ja pitää yhteyttä toisiimme. Se on nostanut esille myös uusia kysymyksiä terveydestämme ja hyvinvoinnistamme.

Erityisesti koronatestaus on noussut keskiöön, sillä se on avainasemassa taudin leviämisen hallinnassa. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää koronatesteistä – selkeästi ja asiantuntevasti.

sars cov 2 antigeenipikatesti on nopea ja helppo kotitesti 1 kpl boson helppokäyttöinen viruksen pikatestit

Koronan itämisaika ja oireet

Koronavirusinfektion itämisaika vaihtelee yleensä 1-14 päivän välillä, keskimäärin noin 5 päivää. Oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin, ja ne voivat sisältää kuumeen, yskän, hengenahdistuksen, lihaskivut, väsymyksen, päänsäryn, menetetyn haju- tai makuaistin, kurkkukivun, nuhan, pahoinvoinnin tai oksentelun sekä ripulin.

Vaikka monilla on lieviä oireita, jotkut kokevat vakavia hengitysvaikeuksia ja tarvitsevat sairaalahoitoa. Tämän vuoksi on tärkeää tunnistaa oireet ajoissa ja harkita koronatestiä, jos epäilet altistumista virukselle.

Milloin koronatesti kannattaa tehdä?

Koronatestiä suositellaan, jos ilmenee COVID-19 -taudin oireita tai jos on ollut altistunut varmistetulle COVID-19 tapaukselle. Lisäksi testi saattaa olla tarpeellinen ennen sairaalahoitoa tai leikkausta, tai kun matkustat maista ja alueilta, joissa vaaditaan negatiivinen testitulos.

Testauksen ajankohdasta kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, joka osaa ottaa huomioon itämisajan ja oireiden alkamisen.

boson sars cov 2 antigeenipikatesti koronan testaamiseksi saatavilla apteekki 360 nettiapteekista

Koronatestin tärkeys ja eri testityypit

Koronatestaus on keskeinen osa COVID-19:n hallintaa. Se auttaa yksilöitä saamaan oikea-aikaista hoitoa ja estämään viruksen leviämistä muihin.

Testityyppejä on useita, joista yleisimmät saatavilla olevat ovat PCR-testit ja antigeenitestit.

 • PCR-testi: PCR-testin tulokset valmistuvat useimmiten 1–2 vuorokaudessa. Varmista testituloksen varmistumisaika toimipisteestämme.
 • Antigeenitesti: Niin sanotun pikatestin eli antigeenitestin tulokset tulevat PCR-testejä nopeammin, jopa noin 5-15 minuutissa. Pikatesti ei kuitenkaan ole yhtä herkkä tunnistamaan koronavirusinfektiota kuin PCR-testi.

Kotona tehtävä koronatesti on aina antigeenitesti. Apteekin valikoimasta löytyy usein erilaisia antigeenipikatestejä. Apteekki 360:n valikoimasta löytyvät seuraavat pikatestit kotikäyttöön:

Boson sars cov 2 kotitesti on helppokäyttöinen ja nopea testi

Boson Kotitesti Rapid SARS-CoV-2 antigeenipikatesti

 • Helppokäyttöinen koronatesti kotikäyttöön
 • CE-merkitty (CE 0123)
 • 1 kpl pakkaus ja 5 kpl pakkaus
covid 19 kotitesti saatavilla kotona tehtävä nettiapteekki

Beright COVID-19 antigeenipikatesti

 • Helppo kotona tehtävä näytteenotto sylkinäytteestä
 • Testin tarkkuus 97 %
 • Helposti tulkittava tulos CE-merkitty SARS CoV-2 antigeenipikatesti kotikäyttöön
1 kpl covid 19 sars cov 2 kotona tehtävä testi koronan testaamiseksi

DeepBlue COVID-19 Antigeenipikatesti

 • Koronatesti itsetestaukseen
 • Testaustyyppi: Sylkinäyte
 • CE-merkitty lääkinnällinen laite kotikäyttöön

Medomics COVID-19 + Influenssa A/B kotitesti

 • Antigeenipikatesti SARS-CoV-2- ja Influenssa A/B -infektioiden toteamiseen
 • Testitulos nähtävissä 15 minuutissa
 • CE-merkitty lääkinnällinen laite itsetestaukseen

Kaikki yllä mainitut pikatestit ovat CE-merkittyjä ja soveltuvat koronan (SARS-CoV-2 -viruksen) testaamiseen kotona.

Koronatestin saatavuus ja ajanvaraus

Koronatestiin pääsy voi vaihdella asuinalueittain. Monet terveyspalvelujen tarjoajat, kuten Mehiläinen ja Terveystalo, tarjoavat koronan testausmahdollisuuksia. Kuten yllä on mainittu, lääkärikeskusten tekemät PCR-testit ovat tarkempia kuin apteekkien antigeenitesti, mutta ne ovat myös kalliimpia ja tulosten saaminen kestää kauemmin.

Jos epäilet, että sinulla on koronatartunta, kannattaa aloittaa testaaminen apteekin antigeenitestillä. Se on helppo tehdä kotona ja edullinen huomattavasti edullisempi vaihtoehto lääkärikeskusten PCR-testeille.

Koronatestin hinta

Koronatestin hinta voi vaihdella riippuen siitä, suoritetaanko testi julkisella vai yksityisellä puolella, ja millainen testi on kyseessä.

Joissakin tapauksissa testi voi olla maksuton, esimerkiksi jos sinulla on oireita tai olet altistunut koronavirukselle. Muissa tapauksissa, kuten matkustettaessa, testistä voidaan veloittaa. Muista tarkistaa ajantasainen hintatieto suoraan testauspisteen tai terveydenhuollon tarjoajan sivustolta.

Koronan kotitestit ovat edullisempia vaihtoehtoja kuin terveyskeskusten PCR-testit

Kotikäyttöön suunnitellun ja apteekeissa myytävän antigeenipikatestin hinta on huomattavasti matalampi kuin terveysasemilla tehty testi. Antigeenitestien hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta muutamaan kymmeneen euroon riippuen testin ominaisuuksista.

Koronatestin tulkinta ja jatkotoimenpiteet

Kun saat koronatestin tuloksen, on tärkeää ymmärtää, mitä se tarkoittaa.

 • Positiivinen tulos tarkoittaa, että olet saanut tartunnan ja sinun tulee noudattaa eristys- ja karanteeniohjeita sekä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.
 • Negatiivinen tulos tarkoittaa yleensä, ettei aktiivista infektiota havaittu testihetkellä.

Kuitenkin, jos oireet jatkuvat tai pahenevat, uusi testi tai lisäneuvonta voi olla tarpeen.

Yhteenveto

Koronavirus on muuttanut monia asioita maailmassa, mutta yksi asia pysyy: tarve luotettavalle ja selkeälle tiedolle. Toivomme, että tämä opas on tarjonnut sinulle arvokasta tietoa koronatestistä ja auttanut ymmärtämään sen tärkeyttä ja prosessia.

Pysy ajan tasalla, käytä luotettavia lähteitä kuten THL.fi ja Apteekki 360, ja älä epäröi kääntyä terveydenhuollon ammattilaisten puoleen, jos sinulla on kysyttävää tai huolia.