KEVÄT TUO TUMMAT LÄISKÄT

10.5.2023

Iholle ilmestyvät pigmenttiläikät ovat varma mutta valitettava kevään merkki.

Harmittomuudestaan huolimatta maksaläiskät ovat esteettinen vaiva, joka vanhentaa ihon ilmettä jopa enemmän kuin rypyt ja juonteet. Jotta talven aikana haalenemaan tai häviämään saadut täplät pysyisivät pois peilikuvasta, kannattaa laajakirjoisen aurinkosuojan käyttö aloittaa nyt ja pitää osana ihonhoitorutiinia loppusyksyyn saakka.

Mutta miksi toiset sitten saavat tummentumia siinä missä toisten kasvot pysyvät tasavärisenä? Ilmiön taustalla on monimutkainen ketju, joka johtaa ihon pigmenttisolujen toimintahäiriöihin. Niitä puolestaan selittävät paitsi perinnöllisyys niin hormonaaliset tekijät. Moni havaitsee tämän viimeistään vaihdevuosissa, sillä estrogeeni säätelee osaltaan myös ihon väriaineen muodostusta. Myös odotus- ja imetysaika ja hormonivalmisteiden käyttö altistavat läiskille.

Aina tummentumien taustalla eivät kuitenkaan ole hormonit, sillä esimerkiksi jotkut kosmetiikan ja hajuvesien ainesosat ja tietyt lääkeaineet lisäävät läiskien riskiä. Joillakin ihotyypeillä paikalliset ihotulehdukset, kuten finnit, haavat tai hyönteisenpistot, voivat jättää tummia jälkiä ihoon. Jotkut läikkätyypit johtuvat ihoon vuosikymmenten aikana kumuloituneesta aurinkoaltistuksesta, jonka seuraukset tulevat esiin iän myötä.

Mutta vaikka sen suurempaa auringonottohistoriaa ei olisikaan, voimistaa ihon päivittäin kohtaama UV-altistus muiden hyperpigmentaatioita aiheuttavien tekijöiden intensiteettiä. Juuri siksi tummien läikkien ehkäisyyn onkin käytännössä vain yksi keino: huolellinen valolta suojautuminen valoisan vuodenajan alusta loppuun asti.

Koska tavallisen aurinkovoiteen käyttö keväästä syksyyn tuntuisi useimmista epäkätevältä, on markkinoille tullut päivävoiteiden ja aurinkosuojien parhaat puolet yhdistäviä hybridituotteita. Osa niistä sisältää myös sinivaloa ja infrapunasäteilyä vastustavia mekanismeja, sillä näyttö niiden osuudesta ihon liikapigmentaatioihin lisääntyy jatkuvasti. Voimakkaat antioksidantit puolestaan neutraloivat valon, ilmansaasteiden, stressin ja muiden rasitteiden ihotuhoja.

On täysin henkilökohtaista, häiritsevätkö kasvojen tummat läiskät kantajaansa, mutta jos tahdot pitää kasvosi tasavärisen heleinä, löydät ratkaisun apteekkimme hyllystä. Jos valinta tuntuu vaikealta, voit kääntyä aina asiantuntijoidemme puoleen – joten tavataan apteekilla, netissä tai chatissä.

HYVÄN PIGMENTTILÄIKKIÄ EHKÄISEVÄN TUOTTEEN TUNNUSMERKKEJÄ:
- SPF 30–50.
- Pakkauksessa ympyrän sisään merkitty UVA-logo.
- Mukana antioksidantteja, kuten niasiiniamidia tai C-vitamiinia.
- Maininta HEV- ja/tai IR-suojista.

LENTIGO
Selkeitä yksittäisiä läikkiä. Aurinkovaurioita, joiden taustalla on ihon sietokyvyn ylittänyt UV-annos. Ilmestyvät ihoon iän myötä kehon valolta suojaamattomiin kohtiin. Katso kuva tästä.

MELASMA JA KLOASMA
Hormonaalisista syistä johtuvia melko symmetrisiä tummentumia. Odotuksen ja imetyksen aikana ilmeneviä läikkiä kutsutaan kloasmiksi. Melasmat johtuvat esimerkiksi lääkityksistä ja vaihdevuosista. Katso kuva tästä.

PIH (POST INFLAMMATORY HYPERPIGMENTATION)
Ihonvauriotulehduksen jälkiseuraus. Muodostuu kohtiin, missä on ollut esim. finni, haava, hyönteisen pisto tai ihottumaa. Toisilla on vahva taipumus niihin, osa saa niitä iän myötä. Katso kuva tästä.