Millainen on hyvä jalkine?

29.8.2023
Kirjoittanut Jasmin Penttinen

"Millainen on hyvä jalkine?" on apteekin jalkaterapeutin vastaanotolla usein esille tuleva kysymys. Yllättävän moni kävelee liian pienillä kengillä. Liian pienet kengät eivät välttämättä aiheuta tuntemuksia, koska jalkaterät ja varpaat ovat niin tottuneet niihin, mutta ne aiheuttavat paljon jalkaongelmia, joita ei välttämättä tule yhdistäneeksi jalkineisiin liittyviksi.

Mitä haittaa huonoista jalkineista voi olla? Mitä ovat epäsopivan jalkineen tunnusmerkit?

Useimmiten jalkine on liian pientä kokoa, joka voi aiheuttaa pisimmän varpaan (usein isovarpaiden) kynsien sisään kasvua. Toinen pidemmän ajan oire isovarpaiden jatkuvasta iskuttamisesta kengän kärkeen voi olla isovarpaan tyvinivelen nivelrikko. Jos taas niin sanottu ”akkavarvas” on pisin, voi se ajan myötä alkaa kasvamaan vinoon nivelestään.

Tarpeeksi suuri koko kengässä on helpointa hahmottaa kenkiä ostaessa ottamalla jalkineen pohjalliset ulos kengästä ja astumalla niiden päälle. Tarkista, että kantapäät ovat astuessa oikealla kohdalla pohjallisen päällä. Seiso pohjallisten päällä koko painollasi ja katso jääkö pisimmän varpaan eteen ainakin 1 cm tyhjää tilaa. Ota huomioon, että aamulla jalkaterät ovat pituudeltaan lyhimmillään, keskipäivällä jo ehkä sentinkin pidemmät. Siksi aamulla kenkiin saisi jäädä mielellään jopa 1,5cm tyhjää pisimmän varpaan eteen, päivällä sovitettaessa 1 cm riittää.

Toinen yleinen huonon jalkineen merkki on sen etuosan kapeneminen kärkeä kohti. Tällöin se puristaa ja hankaa aiheuttaen esimerkiksi kovettumia ja kipeitä känsiä, sekä muotoilee varpaiden asentoa. Suurimmalla osalla meistä on suora jalkaterä, joten myös jalkineen etuosan tulisi olla suora myös ulkoreunastaan.

Kun jalkineeseen halutaan tarvittava määrä tyhjää tilaa, tulee usein varsinkin loafer- mallisten kenkien kanssa ongelma; ne eivät pysy jalassa.

HYVÄN JALKINEEN OMINAISUUDET

Yksi hyvän kengän ominaisuus onkin riittävä kiinnitys. Tarpeeksi tilava, oikean kokoinen jalkine ei yksin riitä vaan hyvällä kiinnityksellä taataan, ettei jalkaterä liu`u kävellessä kengän kärkeen. Hyvä kiinnitys tarkoittaa useimmiten nauhoitusta, joka yltää tarpeeksi ylös.

Jalkineen pohjan tulisi olla joustava eikä kovin paksu. Siinä on hyvä pito ja korkoa korkeintaan 1,5 cm. Hyvä jalkine taipuu päkiän kohdalta askeltaessa, tämä on tärkeää jalkaterän kävelyssä tapahtuvalle toiminnolle. Hyvässä jalkineessa ei ole kärkikäyntiä eli se ei nouse ilmaan kärjestään. Hyvä jalkine on myös kevyt.

Mikäli tarvitset apua jalkineisiin tai yleisesti jalkaongelmiin, Apteekki 360:n jalkaterapeutti auttaa mielellään. Ajan voi varata näppärästi verkossa tai puhelimitse, tervetuloa apteekille!