Harmillinen hiustenlähtö

29.9.2023

Ihmisellä on 100 000–250 000 hiusta, joista päivittäin irtoaa noin 100. Jos hiukset harvenevat yli 150:n päivävauhtia, puhutaan hiustenlähdöstä. Onneksi apteekin hyllyltä löytyy runsaasti ratkaisuja tähänkin ongelmaan.

Tilapäinen hiustenlähtö on arkinen asia

Tilapäisessä hiustenlähdössä hiukset siirtyvät elinkaarensa viimeiseen eli lepovaiheeseen tavallista nopeammin. Sen taustalla piilee yleensä varsin arkisia asioita, kuten vuodenaikojen vaihtelu, puutteellinen ruokavalio tai laihtuminen. Myös jotkut lääkkeet voivat saada hiukset harvenemaan tavallista runsaammin.

Stressikin verottaa hiusten hyvinvointia, sillä se horjuttaa kehon hormonitasoja ja autonomista hermostoa. Stressin taistele tai pakene -tilassa keho myös ohjaa verta sisäelimille ja suurille lihaksille, mikä heikentää hiusten ravinnonsaantia. 

Tilapäinen hiustenlähtö on yleisempää naisilla kuin miehillä, mutta se korjaantuu yleensä heti hiusten seuraavassa uusiutumissyklissä. Jos kuukausien odottelu tuntuu pitkältä, voi uuden kasvuvaiheen alkamista nopeuttaa tähän suunnatuilla hiustenhoitotuotteilla ja ravintolisillä.

Kroonisen hiustenlähdön taustalla on perimää ja hormoneja

Kun hiuksia lähtee normaalia runsaammin yli puoli vuotta, puhutaan kroonisesta hiustenlähdöstä. Silloin hiustupet ehtivät tuskin työntää uutta hiusta, kun kasvu jo loppuu ja irtoaminen alkaa.  

Kroonista hiustenlähtöä selittävät mm. perimä, hormonit ja heikentynyt mikroverenkierto. Ilmiönä se on hyvin tavallinen, sillä enemmistö 40–65-vuotiaista suomalaismiehistä on havainnut hiusrajansa nousun ja päälaen paljastumista. 

Naisilla krooninen hiustenlähtö alkaa tyypillisesti vaihdevuosissa, kun testosteroni alkaa dominoida estrogeenia, mikä heikentää hiusten kiinnittymistä hiuspohjaan. Lisäksi hiusrakenne muuttuu hennommaksi.

Raskauden aikana hiukset voivat yleensä hyvin, mutta kun estrogeenitaso 1–3 kuukautta synnytyksestä laskee lähes vaihdevuositasolle, hiuksia irtoaa enemmän. Imetyksen pituus, ravinto ja yksilölliset tekijät vaikuttavat, milloin estrogeenitaso ja hiusten kunto palautuvat ennalleen.

Usein ajatellaan, ettei krooniselle hiustenlähdölle voi tehdä mitään. On totta, ettei sen taustatekijöihin pysty useinkaan vaikuttamaan, mutta mm. hiusjuuren ravinnonsaantia ja verenkiertoa tehostamalla voidaan lisätä hiuskarvojen elinaikaa ja hidastaa irtoamista.

MITEN HIUSTEN TÄSMÄTUOTTEET VAIKUTTAVAT?
  • Niin sisäisten kuin ulkoisten hiusvalmisteiden tulosten havaitsemiseen vaaditaan vähintään nelisen viikkoa.  
  • Sisäisesti käytettävistä ravintoaineista biotiini, seleeni ja sinkki edistävät hiusten pysymistä normaalina. Kupari edistää hiusten normaalia pigmentoitumista. Niitä käytetään usein myös hiustenlähtöä hillitsevien kosmeettisten hoitotuotteiden aktiiviaineina.
  • Niin ravintolisissä kuin kosmetiikassa on usein mukana myös muita vaikuttavia aineita. Esimerkiksi aminohapot rakentavat hiuskeratiinia, jota rikki vahvistaa. Rautaa suositaan, sillä sen puute voi lisätä hiustenlähtöä. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä ja vahvistaa hiussuonia. Verenkiertoa stimuloivat aineet lisäävät hiusten ravinnonsaantia.