Ekologinen kodinhoito - Apteekki 360 Helsinki - Verkkoapteekki
121 Ihoklinikka Apteekki 360 Ympyrätalo

Ekologinen kodinhoito

Miksi ekologiset puhdistusaineet?

Moni miettii hyvinkin tarkkaan, millaisia tuotteita levittää iholleen kosmetiikan osalta. Mutta entä kodin pinnat? Jos mietimme ihoaltistusta, sekä hengitystie-elinten kautta tapahtuvaa altistusta, pesuaineet ovat samalla tavalla arjen kemikaaleja, joille altistumme päivittäin.

Pesuaineet vapautuvat hengitysilmaan esimerkiksi tiskatessa tai käytettäessä suihkemaisia pesuaineita. Toisaalta siivotessa myös iho altistuu pesuaineliuoksille ja esimerkiksi pesuaineroiskeille. Pidämme päällä tekstiilejä ja nukumme lakanoissa, jotka on pesty pesuaineliuoksilla ja jotka saattavat sisältää jäämiä paitsi pesuaineista, myös erilaisista tekstiilinhoitoaineista, kuten huuhteluaineesta. Siksi pesuaineiden kohdalla kannattaa miettiä kokonaisuutta ja pesuaineiden sisältämiä ainesosia. 

Pesuaineiden kemikaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota myös siksi, että kaikki pesuainevedet päätyvät lopulta ympäristöön. Vaikka Suomessa on verrattain tehokas jätevedenpuhdistus, ei kaikkea silti saada talteen jätevedenpuhdistamollakaan. Toisaalta pesuaineita käytetään myös kesämökeillä, retkillä ja paikoissa, joissa ei oleskella kunnallisen jätevesihuollon saavutettavissa. Siksi pesuaineissa olennaista on valita sellaista tuotteita, jotka eivät sisällä vesieliöille myrkyllisiä ainesosia, jotka ovat nopeasti ja täydellisesti biohajoavia ja jotka eivät sisällä ympäristön kannalta ongelmallisia rehevöittäviä ainesosia, kuten fosfaatteja tai fosfonaatteja. 


Kuinka tunnistaa ekopesuaine?

Aivan kuten kosmetiikkaa, myös pesuaineita voidaan sertifioida. Kosmetiikan kohdalla sertifioivat tahot ovat tehneet kriteeristön luonnonkosmetiikalle ja osa näistä samoista tahoista (kuten Ecocert tai Soil Association) sertifioi myös pesuaineita. Kun pesuaineella on tiukka ympäristösertifikaatti, puhutaan ekopesuaineesta.

Ekopesuaineiden sertifiointi on varsin kätevä: siinä valmistaja on tarkistanut ainesosat listojen lisäksi koko valmistusprosessin sekä esimerkiksi eettisyysnäkökulmat. Näin voit olla varma, ettet tule tukeneeksi eläinkokeita. Myös vegaaneille löytyy paljon sopivia ympäristöystävällisiä ekopesuaineita. 

Ole silti tarkkana: liikkeellä on kirjavilla sertifioinneilla varustettuja tuotteita ja osa sertifikaateista saattaa olla valmistajan omaan käyttöön suunnittelemia markkinointitermejä sen sijaan, että jokin valmistajasta riippumaton taho (kuten Ecocert) olisi sertifioinut tuotteet eli käynyt läpi tuotteen valmistusprosessin, tuotteiden sisältämät ainesosat ja niiden ympäristövaikutukset. 

 

Muuta huomioitavaa:

Paljon ekopesuaineen laadusta kertoo myös sen tuotesisältö. Tarkista, avaako valmistaja sen täysin, kuten esimerkiksi Greenscents tekee. Harva pesuainevalmistaja kertoo kaikkia valmistajan käyttämiä kemikaaleja, koska laki ei näin vaadi. Greenscentsin pakkauksissa on täydelliset ainesosaluettelot. Kaikki tuotteet on valmistettu vain kasvi- ja mineraaliperäisistä raaka-aineista. Greenscentsin tuotteet ovat Soil Association -järjestön sertifioimia aitoja ekopesuaineita, joiden laatuun ja tehokkuuteen voit luottaa. Niiden tuoksut tulevat vain aidoista eteerisistä öljyistä mutta saatavilla on myös täysin hajusteettomia vaihtoehtoja.