Fysikaalinen vs. kemiallinen aurinkosuoja

Auringosta on ihana nauttia pitkän talven jälkeen. Auringon uv-säteilyltä suojautuminen kannattaa kuitenkin aloittaa hyvissä ajoin aikaisin keväällä. Aurinkovoiteen käyttö olisi hyvä ottaa mukaan ihonhoitorutiineihin varsinkin valoisina vuodenaikoina. Oikeanlaisten aurinkosuojatuotteiden valinta on tärkeää ihosi terveyden kannalta.

Markkinoilla on pääasiassa kahdenlaisia aurinkosuojatuotteita: fysikaalisia ja kemiallisia aurinkosuojia ja niiden toimintaperiaatteet eroavat toisistaan merkittävästi. Tilaa tästä >>

Fysikaalisen aurinkosuojan etuna on se, että mineraalit muodostavat fyysiseen esteen iholle.

Fysikaalinen aurinkosuoja

Fysikaalinen aurinkosuoja tunnetaan myös nimellä mineraalinen aurinkosuoja ja se perustuu mineraalifilttereihin, kuten sinkkioksidin ja titaanioksidin käyttöön. Nämä mineraalit muodostavat fyysisen esteen ihon pinnalle, joka heijastaa haitalliset UV-säteet pois iholta. Fysikaalinen aurinkosuoja on luonnonkosmetiikkaa ja on biohajoava sekä ympäristöystävällinen.

Fysikaalinen suoja ei imeydy ihoon, vaan se toimii heti levityksen jälkeen. Fysikaalinen aurinkosuoja sopii erinomaisesti herkälle iholle, sillä se vähentää kemiallisten yhdisteiden aiheuttamaa ärsytystä ja allergisia reaktioita. Lisäksi se tarjoaa laajan suojan UV-säteitä vastaan, mukaan lukien UVA- ja UVB-säteet. Fysikaalista aurinkosuojaa ei välttämättä tarvitse lisätä päivän mittaan. 

Kemiallinen aurinkosuoja

Kemiallinen aurinkosuoja sisältää kemiallisia yhdisteitä, jotka imeytyvät ihoon ja absorboivat UV-säteilyä. Nämä yhdisteet muuttavat UV-säteilyn lämmöksi ja vapauttavat sen sitten ihon pinnalta. Kemiallinen aurinkosuoja toimii siten, että se suojaa ihoa säteilyvaurioilta kemiallisten reaktioiden kautta.

Kemialliset aurinkosuojat tarjoavat usein kevyemmän koostumuksen ja ovat vedenkestäviä. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa herkälle iholle ärsytystä ja allergisia reaktioita. Lisäksi niiden vaikutusaika alkaa noin 30 minuuttia levityksen jälkeen, kun taas fysikaalinen aurinkosuoja tarjoaa välittömän suojan.

Fysikaalinen aurinkosuoja alkaa vaikuttaa välittömästi.

Kumpi on parempi valinta fysikaalinen vai kemiallinen aurinkosuoja?

Valinta fysikaalisen ja kemiallisen aurinkosuojan välillä riippuu useista tekijöistä, kuten ihotyypistä, herkkyydestä, toivomastasi suojan tasosta ja käyttötarkoituksesta. Jos sinulla on herkkä iho tai jos olet huolissasi kemikaalien käytöstä, fysikaalinen aurinkosuoja saattaa olla parempi vaihtoehto.

Toisaalta, jos etsit kevyttä ja nopeasti imeytyvää suojaa, kemiallinen aurinkosuoja voi olla sinulle sopivampi. Muistathan lisätä aurinkosuojatuotteita uudelleen päivän mittaan.

Mikäli ihosi on herkkä, suosi fysikaalista aurinkosuojaa.

Henkilökuntamme auttaa aurinkosuojan valinnassa

Molemmissa aurinkosuojatyypeissä on omat hyvät puolensa ja lopullinen valinta riippuu jokaisen yksilöllisistä tarpeista ja mieltymyksistä. Olipa valintasi sitten fysikaalinen tai kemiallinen aurinkosuoja, muista aina levittää aurinkosuojaa riittävästi ja säännöllisesti suojataksesi ihoa auringon haitallisilta säteiltä. Kysy neuvoa aurinkosuojan valintaan asiakaspalvelijoiltamme chatissa tai apteekilta!

Nautitaan keväästä ja tulevasta kesästä vastuullisesti suojautuen auringon uv-säteiltä.

Tilaa aurinkosuojatuotteita tästä >>

Lähteet:
Life