Arctic Warrios tuo lapin superfoodaarteet arkeesi

7.6.2023
Kirjoittanut Jasmin Penttinen

Arctic Warriorsin alku

Arctic Warriorsin tarina sai alkunsa räntäsateisena marraskuun iltana vuonna 2013. Luonnonvarakeskus LUKE oli julkaissut tutkimustuloksia, jotka osoittivat, että Lapin yrtit ja kasvit ovat poikkeuksellisen puhtaita ja ravinteikkaita.

Innokkuutta hälvensi turhautuminen: miksi kukaan ei valmista näistä Lapin voimakasveista helppokäyttöisiä tuotteita suomalaisten arkeen, vaan kauppojen hyllyt täyttyvät valtamerten takaa rahdatuista superfoodeista, vaikka Lapin omat superfoodit ovat olleet käytössä jo kauan ennen kuin sanaa superfood on edes keksitty.

Arctic Warriorsin perustaja Katja, on kasvanut Narkauksen kylällä suvussa, jossa kasvien ja yrttien käyttö on ollut arkipäivää sukupolvesta toiseen. Katja, jota myös kansanparantajan perilliseksi tituleerataan, on oppinut yrttien käytön salat jo äidin maidossa.

”Koska asiasta valittaminen ei asiaa edistänyt, piti kääriä hihat ja alkaa itse hommiin. Laitoimme Lapin superyrtit ja pohjoisen marjat tyylikkäisiin pakkauksiin ja helppokäyttöiseen muotoon ilman mitään lisättyä tai poisjätettyä.”

Viljely ja kerääminen

Tänä päivänä Arctic Warriors työllistää kesän aikana useita kymmeniä kerääjiä sesonkiluontoisesti. Kovin keruurutistus on kuusenkerkkä, jonka keruuaika on vain reilun viikon ja siinä ajassa kerätään monia tuhansia kiloja. Remmissä on myös 5 sopimusviljelijää, joilta yritys saa muun muassa nokkosta, ruusujuurta, väinönputkea sekä maariantuoksuheinää. Omalla tilalla Narkauksessa kasvaa enimmäkseen ruusujuurta, koska sen kasvattaminen keruuikäiseksi vie noin kuusi vuotta. ”Yllättäen viljelijöitä ruusujuurelle tämän takia on ollut hankalampaa löytää” Katja naurahtaa. Kenties luonnonvaraisten kasvien viljely voisikin olla uusi mahdollisuus lapin hiipuvalle maataloudelle.

Lapin yrttien voimaa

Katjan oma lempiyrtti on väinönputki, jota koko hänen perheensä käyttää. Väinönputki vahvistaa vastustuskykyä, joten siitä tehtyä Mahtia on aina saatavilla, jos jollakulla perheessä alkaa kurkkua kutittaa.

Nokkonen on toki toinen suosikki ja Katja onkin sitä mieltä, että nokkosta pitäisi kaikkien sisällyttää ruokavalioon. ”Nokkonen on meidän ravintotihein kasvi ja olenkin aina kaikille sanonut, että vaikket mitään muita yrttejä käyttäisikään, niin ota kuitenkin ruokavalioon nokkonen, koska siinä on lähes kaikki mitä ihminen tarvitsee.” paljon yrttiluentojakin pitänyt Katja toteaa.

Tilalla työskentelee edelleen myös Katjan äiti, yli 70 vuotias kaikkien oma mummo. Ehkäpä hyväkuntoisen mummon salaisuutena onkin juuri nämä Lapin vahvat yrtit.