Allerginen nuha ja allergiset silmäoireet

allerginen nuha

Allerginen nuha, eli heinänuha, on tila, jossa nenän limakalvot tulehtuvat allergeenin, kuten siitepölyn, eläinten hilseen tai tietyntyyppisen pölyn vaikutuksesta. Oireisiin kuuluu tyypillisesti aivastelu, nenän kutina, vuotaminen ja tukkoisuus.

Allergia voi merkittävästi heikentää elämänlaatua, aiheuttaen unihäiriöitä, keskittymisvaikeuksia ja yleistä olon huonontumista.

Kausiluonteinen allerginen nuha

Kausiluonteinen allerginen nuha, eli heinänuha, on yleisin muoto. Se ilmenee tiettyinä vuodenaikoina, erityisesti keväisin ja kesäisin, kun ilmassa on eniten siitepölyä. Heinänuhan oireet voivat alkaa äkillisesti, kun henkilö altistuu suurille määrille esimerkiksi leppä-, koivu- tai heinäkasvien siitepölylle. Heinänuhan oireita voi helpottaa välttämällä altistumista siitepölylle, käyttämällä ilmansuodattimia sisätiloissa ja noudattamalla allergialääkitystä ohjeiden mukaisesti.

Ympärivuotinen allerginen nuha

Toisaalta ympärivuotinen allerginen nuha on jatkuva ongelma, joka johtuu yleensä sisätilojen allergeeneista, kuten lemmikkieläinten hilseestä, pölypunkeista ja homeista. Ruoka-allergeenit ja työperäiset allergeenit, kuten jauhopöly, voivat myös aiheuttaa ympärivuotista nuhaa. Tämän tyypin nuhan hallintaan kuuluu allergeenien lähteen tunnistaminen ja mahdollisuuksien mukaan välttäminen, sekä sopivien lääkehoitojen käyttö.

Allergisen nuhan ja silmäoireiden hallinta

Allerginen nuha voi ilmetä missä iässä tahansa, mutta se alkaa yleisimmin nuoruusiässä. Joissain tapauksissa oireet voivat alkaa jo vuoden ikäisellä lapsella. Vaikka monet kärsivät allergisesta nuhasta vuosien ajan, on tavallista, että oireet laantuvat iän myötä. Vanhemmilla ihmisillä hankalaa allergista nuhaa esiintyy harvemmin, mutta se ei tarkoita, että ongelma katoaisi kokonaan vanhetessa.

Allergisia silmäoireita, kuten silmien punoitusta, kutinaa, vetistystä sekä sidekalvojen ja luomien turvotusta, ilmenee usein yhdessä allergisen nuhan kanssa. Nämä oireet johtuvat samasta allergeenialtistuksesta ja voivat vaihdella lievästä erittäin ärsyttävään. Silmäoireiden hoitoon kuuluu usein allergialääkkeiden ja silmätippojen käyttö, sekä allergeenin välttäminen.

Allergisen nuhan ja silmäoireiden hallinnassa on keskeistä tunnistaa allergeenit, jotka laukaisevat oireet, ja pyrkiä vähentämään altistumista näille aineille. Lisäksi on tärkeää käyttää lääkärin suosittelemia lääkkeitä oireiden lievittämiseksi. Vaikka allergista nuhaa ja siihen liittyviä silmäoireita ei voida täysin parantaa, oikeanlainen hoito ja allergeenien välttäminen voivat auttaa hallitsemaan oireita ja parantamaan merkittävästi elämänlaatua.

allergia oireet

Tutustu ajankohtaisiin tarjouksiin

Näytä kaikki