Allergiakausi on taas täälläAllergia on immuunipuolustuksen häiriö, joka kestää useimmiten koko eliniän. Aine, joka aiheuttaa oireet, kutsutaan allergeeniksi. Allergeenejä voi olla esimerkiksi siitepöly tai jokin ruoka-aine. Allergisoitua voi käytännössä mille tahansa ja allergiat sekä niiden oireet ovat hyvin yksilöllisiä. Allergiaoireita ovat mm. allerginen nuha, silmien kutina ja vuotaminen sekä atooppinen ihottuma tai ekseema. Vakaviin allergiaoireisiin kuuluvat hengitysteiden turvotus ja anafylaksia, äkillinen ja hengenvaarallinen allerginen reaktio.

Allergian hoitoon käytetään paikallishoitona käytettäviä nenäsuihkeita nenäoireisiin ja silmätippoja silmäoireisiin. Niiden lisäksi voidaan käyttää myös antihistamiinitabletteja. Antihistamiinia sisältäviä tabletteja löydät allergiakategoriastamme >>

Väsyttämätön allergialääke ja antihistamiini lievittävät allergian oireita.


Lasten allergiat

Allergioiden vaikutukset lapsiin voivat olla moninaisia ja vaatia huolellista hoitoa ja seurantaa. Lasten allergiset reaktiot eroavat aikuisten reaktioista monessa suhteessa ja siksi vanhempien on tärkeää olla tietoisia lapsensa allergioista ja niiden hoidosta.

Lasten allergiaoireiden tunnistaminen

Lasten allergiset sairaudet voivat ilmetä monin eri tavoin. Tyypillisiä oireita ovat nenän ja hengitysteiden ongelmat, kuten nuha, aivastelu, nenän tukkoisuus, yskä ja hengenahdistus. Lisäksi lapset voivat kärsiä silmäoireista, kuten punoituksesta, kutinasta ja silmien vuotamisesta sekä vatsan toiminnan häiriöistä, kuten ripulista tai oksentamisesta. Erilaiset ihottumat ovat myös yleisiä allergiaoireita lapsilla.

Siitepölyallergian hoitoon voidaan käyttää esimerkiksi antihistamiinia.


Milloin lääkäriin?

Jos epäilet lapsesi kärsivän allergiasta, on tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle. Äkillisissä allergisissa reaktioissa on syytä toimia nopeasti ja hakeutua lääkärin hoitoon välittömästi. Lääkäri voi ohjata lapsen allergiatesteihin, jotka auttavat tunnistamaan allergian aiheuttajan tarkasti.

Lasten allergian hoito

Kun allergian aiheuttaja on tiedossa, voidaan aloittaa oikeanlainen hoito oireiden lievittämiseksi. Äkillisiä oireita voidaan hoitaa antihistamiineilla ja tarvittaessa adrenaliinilla. Allergista nuhaa ja silmäoireita hoidetaan usein kortisonipohjaisilla nenäsumutteilla ja silmätipoilla. Lisäksi allergian aiheuttajan välttäminen on tärkeää, jos se on mahdollista.

Siedätyshoito on yksi allergian hoitomuodoista, jota voidaan harkita lapsen kohdalla. Siedätyshoitoa käytetään helpottamaan erityisesti siitepöly-, eläin-, pistiäis- ja pölypunkkiallergioiden oireita. Tämä hoitomuoto voi olla hyödyllinen yli 5-vuotiaille lapsille.

Allergialääkkeitä on tarjolla runsaasti, kuten Telfast, Heinix, Histec, Xyzal. Väsyttämätön allergialääke ei hidasta päivän toimia.


Helpotusta allergiaan ilman reseptiä

Allergialääkkeet ovat tehokas tapa lievittää allergiaoireita. Kun siitepölyallergian oireet ilmaantuvat sekä paikallisvalmisteet että suun kautta otettavat antihistamiinitabletit voivat tarjota helpotusta oireisiin. On tärkeää aloittaa antihistamiinilääkitys ajoissa sekä ottaa lääkettä säännöllisesti ohjeiden mukaan, jotta sen teho säilyy parhaana mahdollisena.

Muista lääkkeettömät hoitomenetelmät

Lisäksi lääkkeettömät allergian tukihoitotuotteet voivat olla hyödyllisiä osana allergian hoitoa. Esimerkiksi nenäkannu ja nenähuuhteluun sopiva suolavesiliuos voivat auttaa pitämään nenän limakalvot puhtaina ja vähentämään allergiaoireita.

Allergian hoitaminen vaatii usein kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa yhdistetään sekä lääkkeelliset että lääkkeettömät hoitomenetelmät. Lisäksi on tärkeää välttää allergian aiheuttajia, kuten siitepölyä tai eläinpölyä, niin paljon kuin mahdollista. Tämä voi auttaa vähentämään allergiaoireiden voimakkuutta ja esiintymistiheyttä.

Apua allergiaan apteekista

Apteekki on paikka, josta voit hankkia tarvitsemasi allergialääkkeet helposti ja luotettavasti. Meillä saat myös asiantuntevaa apua ja neuvoja allergian hallintaan liittyen. Koulutettu henkilökuntamme palvelee mielellään kivijalkamyymälässämme kuin chatissa.

Apteekki 360:ssa löydät runsaan valikoiman tuotteita, jotka tuovat helpotusta allergiaoireisiin. Täältä löydät kattavan allergiatuotevalikoiman.

Tämänhetkinen siitepölytilanne 

Pähkinäpensaan kukinnan odotetaan alkavan lähipäivinä lämpimillä kasvupaikoilla maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Viileä sää on viivyttänyt kukinnan alkamista.

Pähkinäpensaan siitepölyä ennustetaan kulkeutuvan maan eteläosiin ja länsirannikolle. Lepän siitepölyn kulkeumia on odotettavissa maan etelä- ja keskiosiin.

Pähkinäpensaan siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin maan eteläosissa. Länsirannikolla määrät jäävät pieniksi. Lepän siitepölymäärät ovat pääosin kohtalaisia maan eteläosissa. Maan keskiosissa määrät vaihtelevat pienistä kohtalaisiin.

Siitepölytiedotus: norkko.fi

Allergia

Lähteet: https://www.allergia.fi/allergia/mita-allergia-on/allergian-hoito/ (Lainattu 14.3.2024)