Allergia: Kehon Yliherkkä Reaktio Ympäristön Aineisiin

Allergian oireet

Allergia on tila, jossa kehomme puolustusjärjestelmä reagoi liioitellusti ympäröiviin, usein täysin vaarattomiin aineisiin, allergeeneihin. Allergeenit, voivat laukaista kehossa yliherkkyysreaktion, joka ilmenee monenlaisina oireina, kuten hengitysvaikeuksina, nenän vuotamisena tai tukkoisuutena sekä silmien kutinana ja kirvelynä.

Mikä aiheuttaa allergisen reaktion?

Allergisen reaktion taustalla on kehon puolustusjärjestelmän virhetulkinta. Immuniteettijärjestelmä, joka on suunniteltu suojelemaan meitä taudinaiheuttajilta, tunnistaa virheellisesti vaarattoman aineen, kuten siitepölyn tai eläinpölyn, uhkaksi.

Tämän seurauksena keho tuottaa vasta-aineita, jotka pyrkivät neutraloimaan kyseisen "uhkan". Tämä prosessi johtaa tulehdusreaktioon eri puolilla kehoa, mikä aiheuttaa allergiaoireita.

Allergeenit ja niiden lähteet

Allergeenit voivat olla peräisin monista eri lähteistä, ja ne vaihtelevat henkilöstä toiseen. Yleisimmät allergeenit sisältävät:

  • Siitepöly: Tämä on yksi yleisimmistä allergeeneista. Lehtipuut, heinäkasvit ja yrtit ovat tyypillisiä siitepölyallergian aiheuttajia.
  • Eläimet: Karvaiset lemmikit, kuten kissat, koirat, hevoset, hamsterit, marsut ja hiiret, voivat aiheuttaa allergisia reaktioita niiden hilseessä, syljessä ja virtsassa olevien proteiinien vuoksi.
  • Ruoka-aineet: Tietyt ruoka-aineet, kuten kananmunat, pähkinät, mantelit, tietyt hedelmät (esim. omena ja päärynä), raaka porkkana, kala, vehnä ja herneet, voivat laukaista allergisia reaktioita joillakin ihmisillä.

Allergiaoireet ja niiden hallinta

Allergiaoireet voivat vaihdella lievästä vakavaan. Ne voivat olla kausiluonteisia tai jatkuvia riippuen allergeenista ja sen läsnäolosta ympäristössä. Oireita, kuten kutiavia silmiä, vuotavaa nenää ja aivastelua, kokee noin viidesosa lapsista ja nuorista aikuisista. Siitepölykauden aikana, joka vaihtelee keväästä syksyyn, oireet voivat pahentua.

Allergioiden hallintaan keskittyvät toimet kattavat laajan kirjon strategioita, mukaan lukien altistumisen vähentäminen allergeeneille, lääkityksen käyttö oireiden hallintaan ja erityisissä tapauksissa immunoterapia, joka pyrkii vähentämään kehon herkkyyttä allergeeneille pitkällä aikavälillä.

On tärkeää, että allergiasta kärsivät henkilöt keskustelevat terveydenhuollon ammattilaisen kanssa sopivasta hoitosuunnitelmasta, joka voi auttaa lievittämään oireita ja parantamaan elämänlaatua huomattavasti. Tietoisuuden lisääminen allergeeneista ja niiden välttämisestä voi myös auttaa hallitsemaan allergiaoireita tehokkaammin.

Allergia

Tutustu ajankohtaisiin tarjouksiin

Näytä kaikki