Selätä kevätväsymys ja löydä energiaa kevääseen

Pimeän talven jälkeen saattaa yllättäen tuntua siltä, että energiat ovat vähissä ja voimat ovat poissa, vaikka odottaisikin innolla kesää. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä kevätväsymys, ja sen taustalla saattaa usein olla unenpuutetta. Onneksi tätä vaivaa on mahdollista hoitaa itse – kunhan vain malttaa mennä ajoissa nukkumaan.

Kevätväsymystä voi aiheuttaa unenpuutteen kertyminen. Kun ulkona on valoisaa ja aurinkoista, on luonnollista viettää enemmän aikaa ulkona, mikä taas saattaa lykätä nukkumaanmenoa. Vaikka aamun herätysaika pysyisikin samana, yöunet saattavat jäädä lyhyemmiksi, jolloin olo tuntuu väsyneemmältä.

Kevätväsymys iskee usein maaliskuun loppupuolella ja jatkuu vielä huhtikuussa. Erityisesti kellojen siirto kesäaikaan saattaa sotkea nukkumisrytmiä. Kesäaikaan siirtyminen voi häiritä sisäistä kelloamme jopa viikon ajan, eikä uni välttämättä virkistä samalla tavalla kuin tavallisesti. 

Kevätväsymys on todellinen ilmiö.

Kevätväsymyksen oireet

Kevätväsymyksen hoitaminen on onneksi melko yksinkertaista: täytyy vain malttaa mennä ajoissa nukkumaan. Jotta kevätväsymys ei pääsisi iskemään, on tärkeää tiedostaa oma unentarve ja huolehtia siitä, ettei univelkaa kerry. Monet tarvitsevat noin 6–9 tuntia unta yössä riippumatta vuodenajasta.

Kevätväsymys voi ilmetä monin eri tavoin, ja sen oireet vaihtelevat henkilöstä toiseen. Yleisiä oireita ovat muun muassa jatkuva väsymys, univaikeudet, keskittymisvaikeudet, ärtyneisyys ja mielialan vaihtelut. Valon lisääntyminen voi häiritä unirytmiä ja saada olon tuntumaan levottomalta, vaikka päivät pitenevätkin ja aurinko lämmittää.

Kevätvalon vaikutus uneen

Valon lisääntyessä kevään myötä monet meistä huomaavat vaikeutuneensa nukahtamaan ja heräilevänsä öisin. Tämä johtuu osittain siitä, että aivojemme sisäinen kello reagoi valon määrän lisääntymiseen ja voi hämmentyä. Tästä syystä onkin tärkeää pyrkiä säilyttämään säännöllinen unirytmi ja luoda makuuhuoneeseen sopiva, rauhallinen ilmapiiri ennen nukkumaanmenoa. Myös älylaitteiden käyttöä olisi hyvä välttää ainakin tunti ennen nukkumaanmenoa.

Keväällä kesäaikaan siirtyminen saattaa lisätä väsymystä.

Toimet kevätväsymyksen lievittämiseksi

Onneksi kevätväsymykseen on olemassa keinoja lievittää sen oireita ja palauttaa energia arkeen. Yksi tärkeimmistä keinoista on kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiin sekä pitää huolta kehosta ja mielestä. Myös terveellinen ruokavalio ja riittävä uni ovat avainasemassa kehon ja mielen hyvinvoinnissa. Kannattaa välttää liiallista kofeiinia ja alkoholia, jotka voivat häiritä unen laatua.

Säännöllinen liikunta voi auttaa parantamaan unen laatua ja tasapainottamaan sisäistä kelloamme. Joten jos mahdollista, kannattaa pyrkiä liikkumaan vähintään 2–3 kertaa viikossa noin tunnin ajan kerrallaan.

Työssä jaksamisen tukeminen

Työpaikalla kevätväsymykseen voidaan puuttua monin eri tavoin. Työyhteisössä voi esimerkiksi järjestää taukoja ja kannustaa työntekijöitä pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan. Rupattelutauot ja yhteiset virkistyshetket voivat auttaa lisäämään työmotivaatiota ja luomaan positiivista ilmapiiriä työpaikalla. Työyhteisön yhteisillä hetkillä on usein myös mieltä virkistävä vaikutus.

Valoisa aika voi väsyttää keväällä, sillä unta tulee usein liian vähän.

Ole armollinen itsellesi

On normaalia tuntea väsymystä ja uupumusta ajoittain ja tärkeintä onkin kuunnella omaa kehoa ja antaa sille lepoa ja huolenpitoa tarpeen mukaan.

Useimmilla kevätväsymys menee ohi muutamassa viikossa, kun elimistö tottuu valon lisääntymiseen. Olo alkaa yleensä kohentua kohti kesää mentäessä, kun aurinko, valo ja lämpö tuovat lisää energiaa elämään.

Kevätväsymys voi olla haastavaa aikaa monille meistä, mutta oikeilla toimenpiteillä ja omalla huolenpidolla voimme selättää sen ja nauttia kevään tuomasta energiasta ja ilosta täysillä. Muista pitää huolta itsestäsi ja anna kehollesi ja mielellesi tarvitsemaasi lepoa ja rakkautta.

Tilaa nukahtamista helpottavia tuotteita tästä >>

Lähteet:
Mehiläinen
Apteekki.fi